maandag 18 oktober 2010

Botje bij botje leggen

Eén van de meer bizarre 'attracties' van Rome is een bezoek aan de crypte onder de Santa Maria della Concezione die Cappuccini kerk aan de Via Veneto. De kerk is in gebruik bij paters kapucijners, die er voor gekozen hebben om al hun overleden ordegenoten vanaf 1528 onder de kerk te begraven. Hoewel begraven... Hun stoffelijke resten zijn gebruikt om de kelder op allerlei manieren te decoreren: van muurversiering tot lampen, alles is gemaakt van menselijke botten. Met diverse gemummificeerde paters als standbeelden er tussenin.

Als een wel erg letterlijke Memento Mori zijn de stoffelijke resten van ruim 4000 paters hier hergebruikt. Ook sommige burgers zijn hier begraven, waaronder enkele kinderen. Zoals dit kindje, waarvan het skelet gebruikt is voor De Dood, compleet met weegschaal voor de zielen en een zeis gemaakt van schouderbladen.

Hoewel fotograferen eigenlijk niet mocht en de verlichting niet optimaal was (maar dat hoort ook niet in zo'n crypte), hebben we toch een paar kiekjes geschoten van deze bijzondere begraafplaats. Het deed ons sterk denken aan de catacomben in Parijs, al vonden we de kapucijnercrypte stijlvoller: zoals een instituutgenoot van Co zei: de botten vormen hier echt architecturale elementen.


NB: stijlvoller is niet hetzelfde als smaakvol.



1 opmerking:

DePim zei

morbide hoor! Rare jongens die capucijnen!