zondag 3 oktober 2010

CDA congres: Mens durf te leven

Gisteren CDA congres, het stukje dat Ka op tv zag gaf wel aan dat het heel diep zit. Extra reden om vanochtend bij politiek 24 verder te kijken. Het gaat nog niet eens zo over het akkoord. Daar zitten wel veel dingen in waar ik me zorgen over maak. Kernenergie, Wajong alleen toegankelijk voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Vrijheidsbeperkende voorstellen zoals een Boerkaverbod (vraag je eens af: hoe vaak zie jij een boerka?), coffeeshoppasje zodat je geregistreerd staat als 'gebruiker van softdrugs'. En achterlijke symboolpolitiek: zoals het boerkaverbod, maximale snelheid van 130 km per uur en animal cops (door radio 1 al dierendienders genoemd).

Duidelijke visie op bezuiningen, milieu, vergrijzing, gezondheidszorg... het blijft wat onder de oppervlakte liggen. Gedoogsteun blijft het grootste knelpunt. Naar mijn idee is dat wel heel fundamenteel. Want het gaat om samenwerken met een partij die racistisch en autocratisch is.

Ja, er hebben veel mensen op Wilders gestemd. Maar weten deze mensen dat deze man echt extreem rechts is. Een racist. Dat hij systematisch een bevolkingsgroep uitsluit. Dat hij een bevolkingsgroep zondebok maakt en alle problemen in hun schoenen schuift. Dat hij een autocraat is, hij heeft de macht in zijn partij. Dat hij in het buitenland wordt gesteund door groeperingen die heel conservatief zijn. En dat veel landen om ons heen zich echt distantieren van deze man en hun terechte zorgen uitspreken.

Ik weiger te geloven dat de meeste stemmers op Wilders zich bewust zijn van deze kant van de PVV. Dit is niet de Partij voor de Vrijheid. Dit is de partij voor de vrijheid voor een groep Nederlanders. En wat als je daar niet bij hoort... voel je je dan nog thuis? En heeft niet iedereen daar recht op in Nederland?

Hieronder een filmpje van het CDA congres met 3 sprekers die volgens mij heel goed verwoorden wat er niet klopt.


Uiteindelijk heeft een derde van het CDA tegengestemd. Volgens mij hebben deze tegenstemmers goed gezien dat samenwerken met Wilders niet zorgt voor vrijheid maar juist voor een beperking hiervan.
Heb ik daar (in eerste instantie) last van? Nee, Ka is een keurige, brave, hardwerkende, geen drugsgebruikende, gezonde, blonde, atheistische Nederlandse. Waarschijnlijk net als veel Wildersstemmers. Het maakt wel een samenleving waarin ik me ongemakkelijk voel. Nederland is juist zo'n fijn land omdat er ruimte is voor alle meningen, geaardheid en geloven. In Nederland zijn er zoveel mogelijkheden om ongeacht beperking, godsdienst, geloof toch je eigen leven op een waardige manier op te bouwen.
Angst, uitsluiting, haat is geen oplossing. Warmte, begrip, er samen voor gaan wel.
Daar hoef je geen C voor in je naam te hebben.
Daarom dit liedje als afsluiting van deze serieuze blog: met de geweldige zin: houd je hart vol van liefde en vreugd' in je borst, maar wees op je vierkante meter een vorst, wat je zoekt kan geen ander je geven: Mens durf te leven!

3 opmerkingen:

DePim zei

wat een mooie en sterke blog Kat!
Ik heb op de radio ook dat congres gevolgd.
En wat een fijne afsluiter, laten we niet bang zijn!
(van wat mij betrteft zo ongeveer de beste zangeres van ons landje)
Groetjes
DePim

Monica zei

Nee het overgrote deel van die anderhalf miljoen heeft geen idee...
Ik ken er een heleboel die afhankelijk zijn van reïntegratie en toch PVV-aanhanger zijn. Ze hebben geen idee dat ze zelf enorm het slachtoffer worden van het beleid van dit rechtse kabinet; het enige wat ze herhalen is: maar hij durft tenminste te zeggen wat we denken. En wat denken ze? Dat hun baantjes worden ingepikt door 'die buitenlanders'. Dat 'die moslims' alles maar zo krijgen en zij niet. Dat er tienduizenden arme gelukszoekers Nederland binnen komen die ook nog een allemaal fundamentalistische moslims zijn. Enz... De cijfers bewijzen het tegendeel, maar ja, wie gelooft er nu cijfers? Die klinken toch een stuk minder lekker?

DePim zei

Cijfers spreken alleen de mensen aan die ze snappen helaas....
Onderbuikgevoelens daarentegen....zijn heel wat anders.
Daar heb je geen argumenten voor nodig, alleen kreten.