vrijdag 1 oktober 2010

Fascistische architectuur

Het bovenstaande gebouw, het Palazzo della Civiltà Italiana (het paleis van de Italiaanse beschaving) is één van de bijzondere gebouwen die Co vandaag heeft gezien tijdens een sightseeing tour met instituutgenoot Puck en haar vriend Nolan langs fascistisch Rome. In Rome staan nog veel bouwwerken uit deze periode. Na een bezoek aan het Foro Italico (waar Kacokijk eerder over schreef: fascinerend fascistisch Italië), bezochten we de wijk EUR, vanaf 1936 gebouwd voor de geplande wereldtentoonstelling in 1942, die het hoogtepunt had moeten worden van de viering van twintig jaar Italiaans fascisme.
Het feestje ging door het uitbreken van de oorlog niet door, maar een groot deel van de wijk is wel gebouwd. Waaronder als blikvanger het palazzo, in Rome beter bekend als het vierkante Colosseum, het Colosseo Quadrato. Het heeft inderdaad een beetje het effect van een modern Colosseum, niet alleen door de witte steen en de bogen, maar ook doordat het eigenlijke gebouw achter de gevelwand zit waardoor je het gevoel krijgt dat dwars door het gebouw heen kijkt. Een erg mooi architectonisch concept.
Omdat dit soort fascistische gebouwen in Nederland amper voorkomt, is het boeiend om ze in het echt te zien. Tegelijkertijd krijg je bij het zien van deze gebouwen steeds meer het drukkende en onaangename gevoel dat er iets niet klopt. De gebouwen zijn alleen mooi van een afstand, als je ze van dichtbij bekijkt zijn ze steriel en zielloos. Dit komt omdat de schaal van de gebouwen verkeerd is: ze zijn te groot, te overheersend en ze missen de kleine dingen die mensen nodig hebben om te kunnen functioneren. Dit is geen plek voor individuen, maar een decor voor macht: voor macherende soldaten, opgezweepte mensenmassa's en kolonnes voertuigen.
Er is waarschijnlijk geen betere plek dan EUR om te voelen hoe ontmenselijkend het fascisme is, niet alleen voor zijn slachtoffers maar ook voor gewone mensen die onder het fascistische systeem moesten leven. Een bezoek aan EUR en het Foro Italico is van harte aan te bevelen. Maar verwacht niet dat je er vrolijk van wordt...

1 opmerking:

Jeroen Huijts zei

Als je weer in het Moederland bent, moet je hier eens gaan kijken:http://www.nieuwbouwwijzer.nl/Maastricht/Centrum/13609/Piazza-Ceramique-STADSWONING-MET-WERKRUIMTE-BLOK-C/

Een halfuurtje verder staat dit gebouw: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Heerlen04.JPG