vrijdag 28 augustus 2009

Over de eeuwige sneuheid van overheidspublicaties

Deze week lag hij bij iedereen op de deurmat: de folder Grip op griep. Waarin het ministerie van Volksgezondheid uitlegt wat we moeten doen tegen de Mexicaanse griep. En na acht pagina's weet je het: niet te dicht in de buurt van zieken komen en als je het toch krijgt, gewoon uitgriepen. Goh, origineel. Tis net griep.


Grip op Griep is een folder in een lange lijn van overheidsbrochures. Herinnert u zich nog de folder over Elektronisch Patiëntendossier uit november 2008? En de folder Nederland tegen terrorisme van september vorig jaar? Folders waarin de overheid steevast de indruk probeert te wekken dat ze de de zaken voortvarend aanpakt en goed in de hand heeft. En bij het publiek steevast de indruk achterblijft dat onze overheid bestaat uit goedwillende prutsers die de burger niet serieus nemen.


De oervader van dit type overheidsbrochures is de beroemde folder Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf uit 1961, een campagne van de Bescherming Bevolking die de burger moest voorbereiden op de gevolgen van een atoomoorlog. Niet alleen de adviezen, maar vooral de illustraties in deze brochure zijn zó naief dat ze massaal op de lachspieren van de bevolking werkten. Zoals deze afbeelding van de dappere kantoorklerk die conform de voorschriften onder zijn bureau duikt en daar natuurlijk de allesvernietigende atoomaanval overleeft: De folder werd nog jarenlang massaal gepersifleerd in columns en spotprenten. De BB is deze reputatieschade nooit meer te boven gekomen.

Je zou verwachten dat het de overheid anno 2009 zou moeten lukken om een folder te maken die ons als burger het gevoel geeft wél serieus genomen te worden. Maar nee. Goede communicatie is direct en to the point. Het zou waarschijnlijk al veel helpen als de rijksoverheid er voor zou kiezen om zo'n brochure een keer niet samen te laten stellen door een comité van ambtenaren die vooral bezig zijn met het omzeilen van politieke gevoeligheden.





4 opmerkingen:

Monica zei

Coen zullen wij onze diensten aanbieden?
Enne...ik blijf de hele winter gevaarlijk, want ik heb de folder niet gekregen: ik heb een nee-ja sticker!

kacokijk zei

Vreemd... Wij hebben ook een nee-ja sticker en kregen de folder wel. Misschien delen ze 'm bij jou in de buurt later uit?

Anoniem zei

Ha, wij (met Nee-nee) vonden de folder ook zo geweldig. Een ding hebben de dames en heren makers van de folder toch bereikt: I en M liepen de hele middag na de bezorging van de folder zingzangend 'grip op griep' te herhalen.
MMIM

harm job zei

Hatsjie! Ik ben alergisch voor folders!

rescote