woensdag 17 november 2010

Met Hans langs de Via Appia

Co had afgelopen weekeinde Hans op bezoek. Samen liepen ze een stuk langs de Via Appia, de oudste Romeinse weg. Een weg die ten zuiden van Rome zelfs nog zijn oude bestrating heeft en omgeven is door allerlei antieke grafmonumenten en catacomben, omdat volgens oud-Romeins gebruik doden buiten de stad moesten worden begraven.
Eerst bezochten we samen met instituutgenoten Suus en Roald en een Nijmeegse hoogleraar kunstgeschiedenis Rome's beroemdste catacomben, die van Sint Calixtus. Door de hoogbejaarde pater Jan werden we deskundig en met gezwinde spoed (ondanks zijn kunstheup) over trappen en door gangen en grafkelders geleid. Foto's maken in de catacomben zat er niet in, maar gelukkig konden Hans, Suus en Roald zich achteraf uitleven in de bijbehorende kapel vol spolia. De één met fotograferen, de anderen met academische bespiegelingen.
Even verderop langs de weg bezochten we de San Sebastiano fuori le mura, een kerk die vooral opviel door de grote afbeelding van Moeder Theresa, een bijzonder foute Christusbuste, een kast vol relikwieën en natuurlijk een groot aantal doorzeefde Sint Sebastianen (of is het Sint Sebastiaans?).
Het meest onverwachte onderdeel van de wandeling was een bezoek aan het Circus van Maxentius. Dit is waarschijnlijk de best bewaarde paardenrenbaan uit de oudheid, rond 310 gebouwd door keizer Maxentius, de man die enkele jaren later bij de Milvijnse brug het onderspit delfde tegen Constantijn. Deze renbaan is normaal niet te bezoeken, dus er waren nauwelijks toeristen toen we het indrukwekkende complex bekeken en er uiteraard heel veel foto's namen. Daarna passeerden we nog vele kleine en grote grafmonumenten, waaronder deze enorme laat-republikeinse tombe van Cecilia Metella, die in de middeleeuwen werd omgebouwd tot een vesting. Voor Co's verzameling was het een leuk extraatje dat er speciale Via Appia afvalbakken langs de oude weg stonden.

Geen opmerkingen: