zaterdag 13 november 2010

Ook kleine weggetjes leiden naar Rome

Rome is een dagelijkse verkeerschaos. Maar voor een stad waar alle wegen naar toe leiden, zijn er opvallend weinig buitenlandse auto's. Niet-Italiaanse nummerborden vallen dus op. En als je er op gaat letten dan blijken veel van die nummerborden afkomstig te zijn uit landen waaruit je ze het minste zou verwachten: de Europese ministaatjes.
Neem nu dit nummerbord uit de Serenissima repubblica di San Marino. De oudste republiek ter wereld (sinds 301) heeft een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer en telt 31.000 trotse inwoners. Een staatje zo klein dat het niet eens een eigen internetadres heeft (al kan ik me voorstellen dat de afkorting voor San Marino in een bepaald genre websites gretig aftrek zal vinden). Een fors deel van de Sanmarinezen pendelt blijkbaar graag heen en weer naar Rome, want je komt ze hier regelmatig tegen.
Hetzelfde geldt voor de inwoners van het trotse prinsdommetje Monaco: nog geen twee vierkante kilometer duurdoenerij aan de Franse Cote d'Azur, met 33.000 inwoners het dichtst bevolkte ministaatje. Ook de Monagasken weten de weg naar Rome prima te vinden, zo blijkt uit dagelijkse observatie.
Kun je van de voorgaande twee nog zeggen dat ze in of pal naast Italië liggen, dat is geen verklaring voor de komst van Andorrianen naar Rome. Andorra bestaat uit 486 vierkante kilometer hooggebergte in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. De 86.000 inwoners leven in een prinsdom dat formeel onder gezamenlijk bestuur staat van de Franse president en de bisschop van Urgell (nooit geweten dat Sarkozy een prins was he?). Wat de schaarse inwoners van dit wintersportparadijsje in Rome moeten is Co een raadsel.
Datzelfde raadsel geldt voor onze kleine zuiderbuur Luxemburg. Met 502.000 inwoners en een oppervlakte van 2586 vierkante kilometer is het groot-hertogdom een reus onder de kleintjes. Het is zelfs lid van de Europese Unie. Misschien is dat de reden waarom je de Luxemburgers zo regelmatig rondkarren in Rome.
Vreemd genoeg zie je de nummerborden van de meest voor de hand liggende ministaat nooit op straat in Rome. Vaticaanstad is weliswaar het kleinste zelfstandige staatje ter wereld, met een oppervlakte van 44 hectare en slechts 826 inwoners. Maar dankzij het feit dat het midden in Rome ligt zou je toch verwachten dat er af en toe een prelaat in een Vaticaanse auto voorbij rijdt. Helaas dat is niet zo; de enige Vaticaanse nummerborden die Kaco ooit heeft gezien zaten op de pausmobielen in het Vaticaanse museum.

1 opmerking:

krien zei

en dan vergeet je nog die nederlandse auto die als lefgozertje dwars op de via tiburtina ging staan, vliegensvlug naar pompeii, napels en terug reed en -alsof ie thuis kwam- zo weer parkeerde aan de via tiburtina. geniet er nog steeds van