vrijdag 19 november 2010

Knutselen aan antieke beelden

In Italië is een nieuwe rel ontstaan rond Berlusconi. Deze keer niet over zijn vele escapades, maar over het feit dat hij twee antieke beelden heeft laten verbouwen. De Italiaanse premier had de beelden van Mars en Venus geleend van een museum voor zijn werkpaleis, maar kon het niet aanzien dat Mars het zonder penis moest doen en Venus zonder armen. Dus die werden er weer aangezet, a raison van 70.000 euro. En nog op een slechte manier ook. Berlusconi gedraagt zich hiermee weer eens als een renaissance-vorst. Niet alleen omdat hij denkt dat voor hem alles geoorloofd is, maar ook omdat hij net als zijn adelijke voorgangers een bloedhekel heeft aan incomplete standbeelden.
In de renaissance hadden ze daar een simpele oplossing voor: heb je aan half beeld? Plak er dan onderdelen aan van andere beelden die je gevonden hebt en laat de plaatselijke kunstenaar de ontbrekende delen maken. Soms werkte het, maar in de Capitolijnse musea zag Co afgelopen week ook enkele gruwelijke mislukkingen, zoals dit standbeeld hierboven. Hier werd het hoofd van een wat nuffige oudere dame-met-biedermeierkapsel geplakt op een Venus-lichaam. Het is een soort naakte tante Sidonia geworden (en dat wil je niet zien).
Of neem deze man. De opgravers vonden alleen de torso en de benen van wat eigenlijk een kopie is van de discuswerper. De eigenaar wilde iets stoers en besloot er zelf wat armen voor te laten maken, zodat het beeld nu als de stervende soldaat bekend staat. De arme discuswerper lijkt al 400 jaar naar zijn stompje zwaard te kijken met de verbaasde blik van iemand die zich afvraagt waar zijn discus toch gebleven is.
Het is om dit soort blunders te voorkomen dat het in Italië wettelijke geregeld is dat antieke beelden niet 'aangevuld' mogen worden met nieuwe lichaamsdelen. Maar dat geldt natuurlijk niet voor Berlusconi. Tenslotte staat de vorst boven de wet, dat wisten de Romeinen al.

Geen opmerkingen: