dinsdag 13 mei 2008

Pinksterweekend

Het was een druk en actief Pinksterweekend, afgelopen weekeinde. Het begon al goed op zaterdag, toen Deventers favoriete familie haar jaarlijkse bloemetjesdag hield. Ondanks de hitte was het een gezellige drukte. Bovendien leverde de dag meer dan zestig nieuwe leden op. Een prima resultaat!


Voor de Kacootjes was het een heimelijk genoegen dat de bloemetjesdag samen georganiseerd werd met de open dag van de Vianneykerk. Dat betekent alle ruimte om eens rustig rond te kijken in één van de mooiste kerken van Koekstad: een bakstenen jaren dertig kerk, die zo gebouwd is dat er geen zuilen in staan die het uitzicht van de gelovigen op het altaar kunnen belemmeren. De kerk is gewijd aan Johannes Maria Vianney, een heilige die we eerder in Frankrijk hebben leren kennen.


Na een aangename moederdag met gezellig veel familie, gingen we tweede pinksterdag toeren door Friesland. Met uiteraard een tussenstop op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Want het was dit jaar voor het eerst in 68 jaar dat Pinksteren weer rond 10 mei viel. Net als in 1940 was het ook nu een stralende dag. Alleen was het historische belang van dit weekeinde volledig over het hoofd gezien door de medewerkers van het Kazemattenmuseum, met als gevolg dat alle vestingwerken afgesloten waren. En dat is jammer, want de eerste gelegenheid om zich te revancheren is pas in het jaar 2160. Gelukkig was er verder nog genoeg te zien rond de Afsluitdijk: schepen, sluizen, bloemen, boerenzwaluwen en heeel veel vliegen.


Iets verderop in Friesland kwamen we deze fraaie windmotor tegen. De windmotor is een in Amerika ontwikkelde molen die veel minder personeel vereiste. Rond 1920 werden er vele honderden geplaatst in Nederland als poldermolen. Omdat de liefhebbers van 'echte' molens neerkeken op de metalen Amerikaan, zijn er maar weinig windmotoren overgebleven. Volgens de Molendatabase slechts 25 exemplaren, waarvan 20 in Friesland. Deze molen, de Greate Wierum uit 1921, moet wel één van de mooiste nog bestaande windmotoren zijn.


En tenslotte bezochten we de kerk in Wieuwerd, waar we de beroemde mummies konden bekijken. Deze Friese mummies zijn op natuurlijke wijze geconserveerd, waarschijnlijk als gevolg van de goede doorluchting van de grafkelder. En het werkt nog steeds, zo blijkt uit de gemummificeerde lijkjes van een spreeuw, een kip en een papagaai uit de 19e en 20e eeuw, die wat sneu aan de elektriciteitsdraden zijn opgehangen. Je kunt op de foto's klikken om ze te vergroten. Meer foto's van de mummies staan hier.

4 opmerkingen:

harm job zei

spreken we 10 mei 2160 af! bel ik er wel even achteraan, dat ze open zijn. enne, gij zijt toch niet in den heere gevaren met zoveel kerkelijkheid?

Anoniem zei

Moet makkelijk kunnen, je bent dan pas 192.

Anoniem zei

Weet gij dan niet dat op Pinksteren de geest des Heere is nedergedaald over de ongelovigen? Laat ons uw kruis verlichten!

kacokijk zei

Even een lichter onderwerp, kunnen we niet gewoon een keer als ze open zijn en dan ook nog naar de mummies, die zijn zo mooi!!!!!!!
daar hoeven we toch geen 192 jaar op te wachten...