woensdag 14 mei 2008

Afvalbakkenontdekkingstocht (1)

Enige tijd geleden kwam de goede gemeente Koekstad tot de schokkende ontdekking dat het de stad ontbrak aan een afvalbakkenspreidingsplan! (voor de scrabbelaars: woordwaarde 51 punten). Alle openbare afvalbakken waren in het verleden lukraak geplaatst bij uitbreidingen, straataanpassingen en andere ongeregelde wijzigingen. Erger nog: de gemeente heeft van sommige bakken zelfs geen beeld waar ze precies staan. Daardoor is het voortvarend inspelen op veranderende afvalroutes, het wijzigende wegwerpgedrag van de consument en noodzakelijke legingsfrequentiewijzigingen vrijwel onmogelijk geworden.

Geen wonder dat de gemeente direct besloot tot krachtig handelen. Voorwaarts, tegen de verrommeling van het afvalbakkenregime, met de bijbel van alle afvalbakkenplaatsers in de hand, het epistel Afvalbakken in de openbare ruimte, leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud. Vóór de volgende gemeenteraadsverkiezingen moet dit probleem tot het verleden behoren.

Maar zover zijn we nog niet. Want de Kacootjes ontdekten tot hun schrik dat er nog een tweede, nijpender probleem samenhangt met het voorafgaande. Want niet alleen weet de gemeente niet altijd wáár de afvalbakken staan, ze weet ook vaak niet wélke bakken er staan. In decennia van verommeling lijkt er maar wat aangeplaatst te zijn in onze mooie stad. Volgens een deskundige moeten er in Koekstad zeker 20 tot 30 verschillende typen afvalbakken in omloop zijn!
Nou zijn de Kacootjes niet te beroerd om onze nijvere stadsbestuurders een handje te helpen. Als brave burgers nemen we onze verantwoordelijkheid om al die typen afvalbakken in kaart te brengen! Met de camera in de aanslag en de speurneuzen opgezet zijn we gestart met onze eerste afvalbakkenontdekkingstocht. Deze keer een verslag uit het stationsgebied.

Waarschijnlijk de moeder aller afvalbakken in Koekstad is dit groene exemplaar. Je vindt het overal bij het centrum en in de wijken rondom. Een bescheiden groene kleur, een degelijke metalen beugel als onderstel en een instructieve afbeelding op de voorkant om het gebruik uit te leggen. Deze bak heeft alles om een Koekstadse designclassic genoemd te worden. Zijn ietwat gehavende uiterlijk laat zien dat deze afvalbak al jarenlang bescheiden, doeltreffend en vrijwel onverwoestbaar zijn werk doet. Dit basismodel noemen we de Koekstad 1 (K1).


De oervorm van de Koekstadse afvalbakken vinden we terug in dit model, dat speciaal ontworpen lijkt voor de meer 'versteende' stationsomgeving. In flitsend metallic hangt model K2 aan diverse lantaarnpalen.
Als variant op model K2 kunnen we ook memoreren aan deze bakken, vrijwel hetzelfde maar in een andere tint uitgevoerd. Deze veelgebruikte bak (type K2a) hangt vlak naast de stationsingang.

Luxieuzer dan de voorgaande afvalbakken is dit exemplaar. Onmiskenbaar een telg uit dezelfde afvalbakkenfamilie, is het uitgevoerd met een hardplastic coating en zelfs in het bezit van een koket klepje. Exemplaren van model K3 zijn te vinden aan beide kanten van de stationsbrug.

En dat zijn er al vier... Binnenkort meer nieuws van onze afvalbakkenontdekkingstocht!

2 opmerkingen:

harm job zei

en nou zoeken jullie zeker hulp? pas maar op, straks worden jullie aangezien als echte vuilnisbakkenschooiers...

kacokijk zei

Natuurlijk verwachten we van een professionele plaatjesmaker een goede inbreng voor dit project. Dus stuur ons de meest enerverende afvalbakken van Textielstad! (Straks uit Kaas-brood-en-wijnland mag natuurlijk ook.)