zaterdag 9 mei 2009

Afvalbakken in Egypte

Co is weer redelijk opgeknapt, dus het wordt tijd om de blog te maken waar de liefhebbers op wachten: de Egyptische afvalbakkenontdekkingstocht. In een land met 81 miljoen inwoners verwacht je wat. Maar dat viel erg tegen . In Cairo was geen afvalbak te vinden, alleen een hele enkele straatveger:
Maar of dat helpt in een stad met 20 miljoen inwoners, waar ze zelfs midden in de stad kanalen voldumpen met huisvuil? Dat motiveert de Egyptenaar niet echt om zijn zwerfafval netjes weg te gooien...Gelukkig had Co meer geluk bij piramides en andere historische opgravingen. Bezoekers daar worden wel opgeroepen om hun troep netjes weg te gooien. En dat leverde een paar mooie plaatjes op die de afvalbakkenliefhebber zeker zal waarderen.

NB: deze rommelhoop is ook een piramide (van Sesostris II in El Lahoen).

Afvalbakken genoeg dus bij de piramides en toch lijkt de Egyptische behoefte om elk gegraven gat vol te stoppen met troep onweerstaanbaar te zijn, zelfs als het een graf is van ruim 4000 jaar oud: In Alexandrië hadden ze de zaken beter voor elkaar. Daar hadden ze de schoonmaak uitbesteed aan Veolia (een multinational die in Nederland o.a. openbaar vervoer verzorgt). De straten waren daar redelijk netjes. En er stonden zelfs designafvalbakken! Alleen zat er niets in. Waarschijnlijk had geen Egyptenaar het benul dat ze bedoeld zijn om afval in te gooien....
Dat 'mini-sfinxje' in de schaduw van de afvalbak vond ik wel een leuke geste.

2 opmerkingen:

harm job zei

Is het veilig om te stellen dat afvalbeleid en darmbeleid hand in hand gaan? Een schone stad, een gezond lichaam?
Sterkte!


restetch

Nicole zei

Ben je weer helemaal beter, Coen? Het is toch een schande dat jullie het graf van Cleopatra niet hebben gevonden! Heb je het leuk gehad???