vrijdag 22 mei 2009

Onbehagelijk bewaakt gevoel

Wat meteen opvalt als je in Piramidediareeland bent is de enorme hoeveelheid bewaking overal. Ons hotel in Cairo had een controleur met een poortje bij de ingang, een agent op de stoep, een agent aan de overkant van de straat en drie mannen met machinegeweren die het naastgelegen kruispunt bewaakten. Cairo schijnt de veiligste miljoenenstad in de Derde Wereld te zijn. Dat is niet zo vreemd met op elke hoek van de straat politieagenten en militairen. Ook bij elke opgraving en elke piramide staan mannen met geweren op de uitkijk. En overal bewakingshuisjes, want in de zon op wacht staan is geen pretje in Egypte.

Het scheen bedoeld te zijn voor de veiligheid, maar om nou te zeggen dat je jezelf door die overdosis aan bewakers veiliger voelt....
Het heeft vaak iets potsierlijks. Zo kregen we tijdens een rit naar midden-Egypte niet alleen een 'stille' agent in een fout pak mee, maar ook een pickup truck met militairen vóór de bus en een pickuptruck vol politieagenten achter de bus. Met loeiende sirenes reed de kolonne door het landschap, zodat elke potentiële terrorist ons van mijlenver kon horen aankomen. Is dit nog bewaking of is het gewoon werkverschaffing voor Egyptenaren?


Geen opmerkingen: