vrijdag 7 mei 2010

Fascinerend Fascistisch Italië

Italianen gaan heel anders met hun fascistisch verleden om dan Duitsers. Op weinig plaatsen is dat zo overduidelijk zichtbaar als op het Foro Italico, het terrein rond het Olympisch stadion in Rome. Kaco had een aantal jaar geleden in een kunstmuseum al foto's van de fascistische mozaieken op dit plein gezien. Die wilden we graag in het echt bekijken. We hadden verwacht dat we deze verwijzingen naar de fascistische tijd met een vergrootglas moesten zoeken, maar dit viel mee: Vanaf de hoofdingang ligt het hele terrein er vol mee. Dit varieert van de enorme obelisk met het opschrift Mussolini Dux, tot de reeksen fascistische standbeelden zoals deze Ceasar meets faun in travertijn.
En overal directe verwijzingen naar Il Duce, en de fasces, hèt symbool van het Italiaanse fascisme.
Een mozaiekvloer vol hakenkruizen, glimmende Ariërs en verwijzingen naar de Führer zou in na-oorlogs Duitsland onmogelijk zijn. In Italië kan het gewoon. Toch is deze symboliek ook in Italië geen 'onschuldige' verwijzing naar het verleden, zoals je kan zien op deze en deze website.
Hieronder een fotoimpressie van het Foro Italico:

Nu is het plein voor het stadion (als er geen voetbalwedstrijd is) een heerlijk rustige plek waar skaters, geschiedenisramptoeristen en kleine fietsertjes lekker hun gang kunnen gaan.
La vita è bella!

O ja, over obeliskjes gesproken: wist u dat Rome de grootste dichtheid aan Obelisken heeft in heel de wereld (zelfs meer dan in Egypte). Ja, met Co op stap betekent altijd weer info die je nooit meer vergeet en waarvan je denkt, wou ik dit wel weten... Want vanaf nu springt deze info subiet in het hoofd van Ka bij elke obelisk die ze in de toekomst nog gaat tegenkomen. Bedankt Co! Rest ook de vraag, hoe werkt Co's hoofd eigenlijk ;-)

1 opmerking:

Monica zei

t' Blijft een raar volkje die Romeinen :)