zondag 8 juni 2008

How to start your own country

Wat is het dichtstbijzijnde buurland als je vanuit Nederland de Noordzee oversteekt? Het is niet Groot-Brittannië, maar het vorstendommetje Sealand. Dit kunstmatige forteiland uit de Tweede Wereldoorlog werd in 1967 bezet door ene Paddy Roy Bates. Gebruik makend van een gat in de Britse wetgeving riep hij het verlaten Fort Roughs uit tot een soeverein staatje en zichzelf tot Prins Roy. Ondanks diverse Engelse bezettingspogingen, een brand en een heuse couppoging bestaat dit eenpersoonsministaatje nog steeds. Met een rijkswapen, postzegels en natuurlijk een eigen website (en een website van een tegenregering-in-ballingschap, het is net een echt land).

Met zijn geschiedenis van 40 jaar en zijn semi-legale positie is Sealand de meest succesvolle
micronatie ter wereld. Een voorbeeld voor iedereen die in zijn eigen woonplaats, huis of zelfs slaapkamer de koning wil zijn van zijn eigen rijkje. En dat zijn er velen, ondanks het levensgrote risico om voor gek versleten te worden. Sommigen deden het uit afkeer tegen het beleid van de staat, sommigen om hun achtergebleven regio te promoten, sommigen als tv-programma en sommigen gewoon voor hun eigen ego. Maar elk op zijn manier ondermijnen ze ons beeld van wat een staat nou eigenlijk is. Want is een internetstaatje met duizenden virtuele bewoners zoveel onechter dan een staatje met amper duizend inwoners midden in Rome?

Als afsluiter een staatsbezoek aan een van de leukste micronaties, de piepkleine republiek Molossia en zijn excentrieke president (als je dit via Hyves leest bekijk 'm dan via
blogger):

5 opmerkingen:

Martin Broerse zei

Hej Hej,

Hebben jullie ook de krant gezien: http://www.sealandnews.com/

Vroeger of nog steeds was hier een datacenter waar je websites kon runnen met een super hoog prive gehalte. Relakks maar dan anders..

Lin zei

Hoi!

'Leuk' maar wel maf. Ga je even bij de buren op bezoek...
Hebben jullie wel eens gehoord van Prince Leonard? Zie hier: http://www.hutt-river.org/ en met een makkelijk te lezen uitleg op de blog van mijn nicht.
http://petrabos.blogspot.com/2008/02/how-leonard-became-prince.html

Groet!
Lin

Anoniem zei

Dagtocht! dagtocht! dagtocht!

harm job zei

Welkom in Harm Job land! Lijkt me een goed idee!

kacokijk zei

@harmjob en anoniem:
Uit mijn tijd bij de regioooomroep weet ik dat er ook in Beschuitstad een één-huis-groot republiekje was. Had iets te maken met een conflict met het Rijk... Als die nog bestaat lijkt ons dat een uitstekende dagtocht. Is het nog ergens terug te vinden?