vrijdag 20 juni 2008

'The Road to Guantanamo' Heiligt het doel de middelen?!?

Vorige week zijn we naar de film geweest. In ons filmhuis draaide 'The Road to Guantanamo'.
We waren erg onder de indruk. In naam van democratie, vrijheid, aanpakken van onrecht, eer en veiligheid trekken juist democratie, recht, vrijheid, waardigheid en menselijkheid aan het kortste eind.

Heiligt het doel de middelen?

Ben benieuwd of ons kabinet en Balkenende deze film hebben gezien. Waar blijf je dan als beschaafd westers land met je geloofwaardigheid als je praat over: 'Normen en waarden', 'mensenrechten', 'De Geneefse Conventie'. Kunnen vrienden (volgens Balkenende NL en VS) een meningsverschil hebben en het daarbij laten... Horen echte vrienden niet te zeggen:'joh, je zit fout, dit moet anders'.

terug naar de film: Toen de gevangenen aankwamen in Guantanamo Bay was het volgende plaatje te zien...


komt me bekend voor...



Uit Trouw: 13-06-2008:

Guantánamo-wet geschrapt
Hoogste hof VS kapittelt indirect Bush om aan- en uitzetten Grondwet
Frank Kools, New York
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft opnieuw een dikke streep gezet door de behandeling van terreurverdachten in Guantánamo Bay.

De 270 terreurverdachten die opgesloten zitten op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay op Cuba, hebben het recht hun gevangenhouding aan te vechten bij een burgerrechter. Dat hebben de Amerikaanse opperrechters gisteren besloten.
De rechters haalden daarmee het Guantánamo-beleid van de regering-Bush hard onderuit. De regering claimde na de aanslagen van 2001 dat de VS terreurverdachten voor onbeperkte duur vast mochten houden. Ze hadden geen recht op een proces, dat iedere arrestant in de VS volgens de grondwet wél heeft. Twee keer eerder al haalden de opperrechters het Guantánamo-beleid onderuit. Maar steeds veranderden het Witte Huis en het Congres, waar de Republikeinen van president Bush toen in de meerderheid waren, de wet zo dat gevangenen niet naar de burgerrechter konden stappen.
Maar het hof sloeg gisteren, met een meerderheid van vijf tegen vier opperrechters, ook de bodem onder de laatste wet weg. De regering-Bush mocht de Grondwet voor de Guantánamo-verdachten niet opschorten vanwege de terreurdreiging, schreef opperrechter Anthony Kennedy in de uitspraak. „De wetten en de Grondwet zijn ontworpen om in buitengewone omstandigheden te overleven en ook dan van kracht te blijven.” Alleen als er een invasie of rebellie dreigt, ligt het anders, aldus Kennedy. De regering mag niet zelf naar eigen goeddunken „de Grondwet aan- en uitzetten”.
De speciale militaire tribunalen die de regering-Bush voor Guantánamo had ingesteld en die bekeken of een gevangene wel terecht in Guantánamo vastzat, zijn volgens het Hof ’niet voldoende’. De verdachten hebben daarin zeer beperkte rechten. De meeste gevangenen zitten nu al zes jaar vast, zonder perspectief. Het hof stelde dat burgerrechters in de toekomst de vrijlating van sommige gevangenen konden gelasten. Maar onder welke omstandigheden dat kan was aan die federale rechters.
Enkele gevangenen hebben eerder hun gevangenhouding aangevochten voor de burgerrechter. Die zaken werden opgeschort toen de wet werd aangepast. Ze kunnen nu heropend worden. De uitspraak kan ook de militaire processen lamleggen die net zijn begonnen. Vorige week verschenen vijf verdachten, onder wie Khalid Sheikh Mohammed – het brein achter de aanslagen van 11 september – voor een militaire rechter.
President Bush zei gisteren het niet eens te zijn met de uitspraak, maar zich er aan te zullen houden. De kans is echter klein dat hij in zijn nadagen zijn beleid radicaal omgooit en Guantánamo sluit. Bush krijgt geen nieuwe wetgeving door het nu Democratische Congres.
Waarschijnlijk volgt de komende periode een nieuw juridisch steekspel, waardoor de kwestie doorschuift naar de opvolger van Bush, en de gevangenen in een schemergebied blijven. Zowel de Democratische presidentskandidaat Barack Obama als de Republikein John McCain hebben aangekondigd Guantánamo te willen sluiten als zij de presidentsverkiezingen winnen.

Geen opmerkingen: