maandag 27 september 2010

Co aan de slag

Hoewel deze weblog mogelijk iets anders lijkt te suggereren, bestaat het leven van Co in Rome niet alleen uit tafelen en toeristische trips. Het grootste deel van zijn werktijd brengt Co door in situaties zoals deze: gezeten achter zijn laptop en de boeken in de bibliotheken van de diverse instituten in Rome. En zoals Co al eerder heeft laten zien is dat bepaald geen straf.
Vrijwel ieder Europees land profileert zichzelf met een eigen instituut in Rome. En die instituten zitten meestal in hele mooie gebouwen, die met veel liefde en aandacht gebouwd zijn. Co zit in de bevoorrechte positie dat hij beroepshalve in al die instituten mag rondsnuffelen. Zoals in de Accademia di Danimarca, één van de jongste instituten. Het gebouw uit 1967 is een verrassend ontwerp met een hele mooie bibliotheek. Dankzij een wonderlijk aankoopbeleid hebben ze in hun kleine collectie veel van Co's gading. En je kunt er heerlijk rustig werken, omdat er vrijwel nooit iemand komt in dit instituut dat vooral op kunst is gericht.
Een ander fraai instituut is de Svenska Institutet i Rom. De Zweden zijn de directe buren van het Nederlandse instituut (Co kijkt vanuit z'n slaapkamer recht in de Zweedse bieb). Ze zijn gevestigd in een gebouw uit 1939, in de nationaal-romantische stijl die toen in Zweden geliefd was. Het heeft een hele lichte bibliotheekzaal waar je aangenaam kunt werken.
Een echte klassieker onder de instituten is natuurlijk de British School at Rome. Het is een gebouw dat er uit ziet als klassiek Brits museum (en dat alleen via een reeks eindeloze trappen te bereiken is). Een gebouw met hoge hallen, een fraaie binnentuin, een instituutkat en een spartaanse eetzaal met lange houten tafels, balkenplafond en grote openhaard. Het gebouw stamt uit 1903, de toptijd van het British Empire. Honderd jaar later is het eigenlijk te duur voor de Britten en wordt het met moeite en sponsorgelden overeind gehouden. De bibliotheek is jammer genoeg een jaar of tien terug helemaal gemoderniseerd. Daarbij is veel van de ouderwetse grandeur op de achtergrond gedrongen, al schemert het gelukkig op vele plekken nog door.
De laatste locatie waar Co regelmatig komt biedt helaas geen visueel spektakel. Het Deutsches Archëologisches Institut Rom is tijdelijk gevestigd in een wat treurig kantoorpand in de buurt van station Termini. Slechts een klein deel van de enorme, Deutsch-gründliche collectie is daar aanwezig. De rest moet worden aangevraagd en ligt dan op z'n vroegst de volgende dag klaar. Dat was nodig, omdat het oude gebouw van het DAI vrijwel op instorten staat. Het gerucht gaat hier in Rome dat de situatie in de boekendepots van dat pand zó gevaarlijk is dat het Duitse Instituut studenten inhuurd om (met een helm op) de aangevraagde boeken op te halen. Op die manier loopt de vaste staf in ieder geval geen risico...

Geen opmerkingen: