dinsdag 21 september 2010

140 jaar Roma Capitale

Rome vierde vandaag z'n verjaardag als hoofdstad van Italië. Het is 140 jaar geleden dat het Italiaanse leger Rome innam op de paus, waarmee de Italiaanse eenwording werd afgerond. Dit gebeurde door het opblazen van een deel van Aureliaanse stadsmuur (in 1870 zo'n 1600 jaar oud!), een handeling die als de Breccia di Porte Pia de Italiaanse geschiedenis in is gegaan.
Zoals het hoort met 19e eeuwse nationalistische evenementen (zeker in Italië!) zijn er talloze schilderijen gemaakt die deze gebeurtenissen op dramatische wijze verheerlijken. In werkelijkheid was het niet zo spannend: paus Pius IX had besloten dat de stad voor de vorm verdedigd moest worden. Bij de eerste bres in de muur legde het hele pauselijke leger de wapens neer. Daarmee kwam een einde aan het bestaan van de Kerkelijke Staat.
We hebben hier al eerder geschreven over het pauselijke leger, dat voor een fors deel uit Nederlanders bestond. Bezield door het katholieke geloof vochten deze zogeheten zouaven een vergeefse strijd om de Kerkelijke Staat van de paus te redden. Zoals hierboven te zien zijn ook hun 'heldendaden' op de nodige slechte schilderijen vereeuwigd.
Echt een groot feest is 140 jaar Roma Capitale vandaag overigens niet geworden. Bij het Porte Pia monument werden kransen gelegd en verder zijn er een paar tentoonstellingen. De geplande festiviteiten werden bijna allemaal afgelast omdat regeringspartij Lega Nord weigerde om geld voor het jubileum beschikbaar te stellen. Lega Nord streeft namelijk naar opdeling van Italië en ziet de Italiaanse eenwording daarom als een historische vergissing...

1 opmerking:

harm job zei

fijn dat Co ondertussen alvast zoveel tipjes van de sluier rond Rome optilt, we worden er nog ontzettend druk mee zie ik al!

aessluie