donderdag 16 oktober 2008

Weber in Zeist

Het duo HJ en Krien zijn gisteren op bezoek geweest in het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg. Dat deed me denken dat ik nog een stapeltje foto's had liggen van mijn eigen bezoek met neef Sleutelstad aan dit aardige museum. Niet van het museum zelf, maar van wat er áchter het museum ligt.

Nauwelijks verhuld achter dit museum ligt namelijk het Detentiecentrum Kamp van Zeist. In dit centrum werd eind jaren 90 het Lockerbie-proces gehouden. Tegenwoordig is het een gevangenis voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Nederland is niet altijd een gezellig en vriendelijk land. En dat is in Soesterberg pijnlijk duidelijk.
De socioloog Max Weber heeft ooit gezegd dat een kenmerk van de moderne staat is dat het een monopolie heeft op het legitiem gebruik van geweld. Dat is een beter dan willekeurig gebruikt geweld, maar het betekent dat geweld nog altijd een centraal middel is bij het uitoefenen van (staats)macht. Wat de consequenties daarvan zijn ervaar je zelden als witte, goed opgeleide middenklasse Nederlander. Voor ons is de politie (meestal) de wat softe 'oom agent'. Maar dat wordt heel anders als je het niet gered hebt in deze samenleving, als je met een te donkere huidskleur door de verkeerde wijk loopt, of als je vergeefs je economische geluk in Nederland hebt gezocht.
Uigeprocedeerde asielzoekers zijn geen misdadigers. Maar we stoppen ze wel achter hoge muren met veel prikkeldraad, camera's en bewakers. Actievoerders protesteren tegen de behandeling van asielzoekers in Zeist en roepen op tot sluiting van het detentiecentrum. Maar over het geheel maakt niemand zich echt druk om dit kamp. Wat niet weet, want niet deert en opgeruimd staat netjes zijn niet voor niets oer-hollandse uitdrukkingen.

3 opmerkingen:

harm job zei

Ja, hadden wij ook gekeken, maar niet zo lang. Dat uitstapje bewaren we voor als we echt in de problemen zitten...

Groenlof zei

Geert Wilders heeft er ondergedoken gezeten maar is er helaas niet door bekeerd....

Anoniem zei

Toen ik die muren en dat prikkeldraad zag dacht ik: hier zullen wel zeer zware criminelen zitten. Beetje naïef dus. Nederland kan zich blijkbaar heel goed voordoen als "een gezellig en vriendelijk land" door mensen die in de weg lopen in kooien achter prikkeldraad te stoppen, ver uit het zicht van de "fatsoenlijke" bevolking.

En Wilders mocht vast meer dan een uurtje luchten; hij heeft trouwens ongetwijfeld de schuld gegeven aan al die "criminele" asielzoekers.