maandag 20 oktober 2008

Officiële afvalbakkenontdekkingstocht

Co mocht vandaag op stap voor een officiële afvalbakkenontdekkingstocht. Om van afvalbakkengoeroe's (ze bestaan) in Nijmegen en Dordrecht te horen waar een goed afvalbakkenbeleid en een goede bak aan moeten voldoen. Het werd een feestelijke trip, want voor Co's verjaardag had zijn collega de auto met slingers versierd.

In Nijmegen zitten ze midden in een afvalbakkenvervangingsproces. Daar komt een chique bak met een stadswapen te staan. Het ziet er mooi uit, maar een kijkje in de stad laat zien dat de praktijk weerbarstig is: daar staan veel goedkope plastic afvalbakken. De nieuwe bakken in de Lange Hezelstraat zijn overbelast. Tip van Nijmegen: neem een grijze bak; vooral niet te bont en niet te grote inhoud. En monitoring van afvalbakken is een must.

In Dordrecht hebben ze enkele jaren geleden alle afvalbakken door een chiquere bak vervangen. In het Dordtse zijn nu alle bakken karmijnrood. Alleen de speciale hufterproefbakken zijn groen: die verf is goedkoper in gebruik als de bak na de zoveelste brandstichting weer moet worden opgelapt. Tip van Dordrecht: neem een bonte bak; zeker geen grijs en zo groot mogelijke inhoud. En monitoring van afvalbakken is duur en overbodig.

En zo heeft elke stad zijn eigen afvalbakkenbeleid. Dat doet me denken aan het uitstapje laatst naar Zutphen. Ook daar is net een nieuwe chique bak geplaatst in de stationstraat. Verder werden in Zutphen de bammensbakken voorzien van speciale klepjes om het dumpen van huishoudelijk afval tegen te gaan. Helpt het? Nee... Want als je afval er niet meer in kan, dan zet je het er gewoon naast. Vlakbij Zutphen kwam Ka op haar laatste uitstapje trouwens nog de megabammensbak tegen. In het wild.

Wat leert dit de afvalbakkenliefhebber? Dat elke stad zijn eigen afvalbakkenwiel uitvindt. De enige overeenkomst is de firma Grijsen uit Winterswijk. Want die levert aan alledrie de steden die nieuwe, chique afvalbak: de Constructo 50, 65 en 100.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ach weet je Coen, we monitoren gewoon de ene week wel en de andere week niet. En de bakken wisselen we af, een kleine grijze, dan een met een rood/gele adelaar gemiddeld formaat en dan een in vrolijke, woeste kleuren geschilderde grote. Kan iedereen kiezen! En natuurlijk houden we de rode contaiters er in bij feestjes in de stad. Nou, als dat geen effect heeft!

harm job zei

Ben blij om te lezen dat Co zich volledig heeft gestort in de wereld van de afvalbak. Helemaal met een versierde Cambiomobiel. Ik hoop dat je wel feestelijke taartjes hebt uitgedeeld. In de vorm van een vuilnisbakje bijvoorbeeld.
Wij zullen ondertussen overal in het land voor jou het plaatselijke afvalbeleid monitoren. Onze nationale vervoerder bakt er i.i.g. niets van.

Anoniem zei

Ik zag opeens weer ergens een bak. http://www.broerse.net/wordpress/2008/10/22/money-trashed/