maandag 26 juli 2010

Te gek...


Gek... een andere perceptie van de werkelijkheid.
In het museum het Dolhuys kregen we een kijkje in de hersenen van pubers, te gek! Maar ook een beeld van geestelijke gezondheidszorg door de eeuwen heen. In een prachtig oud pand uit 1320 waar vroeger de 'dollen', leprozen, pestlijders, dementerende bejaarden, weeskinderen en hoeren met syfilis werden opgeborgen. Tot voor kort nog in gebruik als crisisopvang voor mensen in geestelijke nood.
In onze taal zijn veel uitdrukkingen over gekte. Aan de andere kant blijft het lastig om te praten over psychische problemen. Als het tussen de oren zit, is het veel lastiger om te snappen dan een gebroken been of diabetes. Voor ons ook moeilijk om de grens tussen normaal en geestesziek te definiëren en zo komt een museumbezoekje toch weer dichtbij met veel stof tot denken.

Dit gold ook omdat we proefjes mochten doen o.a. door te kijken naar de bekende inktvlektest, de Rorschachtest. Het is dan toch spannend wat eruit komt en wat het over jezelf zegt.

Wat zien jullie bijvoorbeeld in deze foto?
(Het klopt trouwens dat wij er ook in staan, dit is geen zinsbegoocheling, you are not loosing it.)
Spannend he....
Dit was wat Ka en Co zagen.
Ka: twee engelen in een stortbui (Ka houdt van engeltjes)
Co: een insect van voren af gezien, waarschijnlijk een hommel (dit dier is Co's favoriete ijstijdrelict)

En wat zegt dat nou, spiegies gezien?

Eigenlijk niet zoveel: je hoeft niet persee iets te zien met moord, seks of anderszins belastende visioenen. Herr Doctor Rorschach was vooral geïnteresseerd of de patiënt vorm, beweging, kleur of menselijke gedaanten in de afbeelding zag. Alhoewel we hem en andere psychiaters er wel van verdenken dat als je iets met seks, moord, ledematen, bloederigheid ofzo benoemt dit toch stiekem tegen je zal worden gebruikt.

Ka en Co hebben allebei duidelijk een verschil van perceptie, maar hebben na een late lunch in het uitstekende museumrestaurant toch besloten dat dit een verdere voortzetting van hun relatie niet in de weg hoeft te staan. Kortom: het Dolhuys in Haarlem is mindblowing, een echte aanrader!

3 opmerkingen:

marsha. zei

Mijn eerste ingeving was niet bloederig: het koninklijk wapen. Maar daarna dacht ik toch ook aan een MRI scan. Geen idee wat dat zegt... waarschijnlijk dat ik teveel naar Grey's Anatomy kijk?

Neef Sleutelstad zei

Wat eigenaardig dat Ka maar één paar engelen ziet? En die twee daarnaast dan, die ze zo te zien besturen? Het zijn nog wel van die wulpse... Wel vraag ik me af wat de middelste engelen precies in de diepte gooien. Nog meer engelen? Of kabouters of zo?

Maar er een hommel in zien, dat duidt mijns inziens op een gestoorde seksuele beleving. Zeer interessant. :)

kacokijk zei

Co vraagt zich wel af wat dit zegt over Neef Sleutelstad, dat hij in een inktvlek maar liefst twee wulpse engelen ziet.....