dinsdag 27 juli 2010

Wie het kleine niet eert...

Wie zegt dat er in Nederland niets spannends gebeurt in de natuur? Wie ooit met Ka op stap is geweest weet wel beter. Ka heeft een feilloos oog voor de details waar Co vaak straal overheen kijkt. Zo zag ze dit kleine drama, waarin een kogelspin een oorwurm verschalkt en naar zijn schuilplaats sleept. Luguber, fascinerend en toch maar 5 millimeter groot.

Sinds een paar jaar probeert Ka deze 'natuurdetails' niet alleen te vinden, maar ook op foto vast te leggen. Dat leverde vaak frustraties op (die piep-beestjes duiken altijd nét weg op het moment dat je een foto neemt), maar ook steeds mooiere foto's. De foto's hieronder zijn van een tochtje over het strand en door de duinen van IJmuiden. Alle foto's zijn aanklikbaar, zodat je de foto's op groot formaat kunt zien.

Het valt de meeste strandbezoekers niet op, maar het Noordzeestrand is één van de leukste plekken om de kleine natuur bezig te zien. Leuke details, zoals dit schelpje. Het pootje dat net zichtbaar is zijn de scharen van een heremietkreeftje dat zijn gekraakte onderkomen tegen ons probeert te beschermen.
Terug in het water is hij ons direct weer vergeten en gaat ijverig verder met zijn piepkleine bezigheden.
Of wat dacht je hiervan? Als een minuscuul sprookjespaleis staat het in de golven.
Het is het huis van een
schelpkokerworm. Een diertje dat van zand en schelpstukjes hele mini-mangrovebossen bouwt aan de zeereep.
Soms zijn de details zó miniem, dat ze alleen goed zichtbaar worden op een foto. Een gat in een afgesleten stukje hout kan een complete gemeenschap aan
zeepokken, garnalen en andere beestjes bevatten. Klik maar eens op de foto voor een vergroting.
Dankzij Vogelloco en andere werken van deskundigen kent Ka vele soorten dieren. Maar het beest hieronder was voor zowel Ka als Co nieuw. Met z'n pantser, voelsprieten en tang heeft het iets indrukwekkends, maar ook iets vertrouwds: het bleek een zeepissebed te zijn.
Het oogt indrukwekkend, maar het is natuurlijk weer een nietig beestje....

1 opmerking:

Mr. T-REX zei

http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/life-in-the-undergrowth/1001004002777819/index.html is dan ook wel interessant.