maandag 5 oktober 2009

Kunstvrinden onder elkaar

Zoals gezegd ging Kaco zaterdag met het duo HJ en Krien op stap naar de jaarvergadering van de Vereniging Rembrandt. De vereniging is 125 jaar geleden opgericht om kunstaankopen door Nederlandse musea te steunen. De stichters waren een select gezelschap kunstvrinden die hun niet onaanzienlijke vermogens wilden inzetten om het Nationaal kunstbezit te vergroten. En ondanks de veranderde samenleving heeft de vereniging deze elitaire sfeer nog steeds een beetje. In het bestuur zitten veel dubbele namen, adelijke titels en dure meneren en dames. Een hele reeks elitaire klankverkleuringen kwam in de loop der vergadering voorbij. Smullen dus voor Ka.

Eerlijk gezegd is zo'n vergadering ook wel eens leuk om te doen. Je komt er voor op mooie locaties waar je anders niet komt (in dit geval een zeer fraaie jaren 30 kerk) en het wordt gevolgd door een exclusief ontvangst in een museum dat recent gesteund is door onze vereniging. Onder het genot van een drankje en een hapje een hele avond een museum voor jezelf en je medeleden. Kunstvrinden onder elkaar zogezegd.


1 opmerking:

Jeroen zei

Ook elitair: http://www.quintabies.nl/galerie/
maar minder vermogend.

Leuke anecdote: een Quinta (niet deze) van adelijke komaf meldde zich eind jaren vijftig bij een schoenmaker in Almelo. "Wat is de naam?" "Van Limburg Stirum" "Ik vroeg niet naar de straat maar naar de naam!"
Echt gebeurd...

Volgende keer een rondleiding...