Hoe komt een Zeeuws dorpje aan zo'n naam? Volgens de overlevering werd de schans waar het dorp bij ontstond in 1604 'Klein Turkeije' genoemd als eerbetoon aan zo'n 1.500 Turken die aan de kant van prins Maurits meevochten tegen de Spanjaarden. De Spanjaarden hadden deze Turken eerder naar als galeislaven naar Zeeland gebracht, waar ze door het leger van de prins bevrijd waren.
De naam van de schans had bovendien voor de protestantse Zeeuws-Vlamingen de prettige associatie met de Geuzenstrijdkreet Liever Turks dan paaps, waarmee de Geuzen aangaven dat ze zich nog liever onder het gezag van de islamitische Turkse sultan zouden stellen, dan onder dat van de Roomse koning Philips II van Spanje.
Afgelopen twintig jaar verwierf het dorpje een zekere faam als dagtrip voor Turkse Nederlanders. Het dorp kwam voor het eerst in de spotlights toen een Turkse popzanger er eind jaren tachtig een tv-programma opnam. Sindsdien heeft Turkeye een gestage stroom bezoekers langsgekregen. En die komen, net als wij, eigenlijk alleen maar voor het plaatsnaambordje. Want voor de rest is er niets te beleven in het nietige Turkeye in Zeeuws-Vlaanderen...
3 opmerkingen:
Wat grappig, Coen! Dat jullie ook weer zo'n plaatsje tegenkomen.
Meester,
Nu wilde ik toch bijna iets zeggen over al die rare plaatsnamen (America, Moskou, Almelo enz. enz.) Maar ja, jouw kennis is bijkans grenzeloos.
Is er in Zeeuws-Vlaanderen ook een dorpje genaamd Marokko? Die trokken toch niet zo lang geleden samen met de Franzosen tegen de Pruis op?
Super, ik wil ook naar Turkeye!
pundu
Een reactie posten