donderdag 2 december 2010

Scala Santa

Op één van zijn laatste dagen in Rome bezocht Co een bijzonder heiligdom: de Scala Santa. Een heilige trap, waarover elke dag honderden pelgrims gebeden zeggend op hun knieën naar boven kruipen. Het is dan ook niet zomaar een trap: het is de trap uit het paleis van Pontius Pilatus, waar Jezus in zijn laatste dagen overheen liep. De trap is in de vierde eeuw door heilige en reliekenjager Helena uit het paleis gesloopt en naar Rome gebracht.
In Rome werd het bestijgen van de heilige trap zo populair, dat er maatregelen genomen moesten worden om de trap tegen slijtage te beschermen. Daarom is hij later afgedekt met hout, met sleuven waardoor nog iets van de originele trap te zien is. Door speciale koperen kijkgaatjes zijn de plekken te zien waar bloedspetters van Christus zouden zijn achtergebleven op de trap.
Tegenwoordig is het geknield beklimmen van de trap een doel op zich, maar vroeger ging het vooral om het bereiken van het zogeheten Sancta Sanctorum, de plek waar de heiligste relieken van het christendom bewaard werden. Enkele van die relieken zijn hier nog steeds te zien: zoals een stuk van de tafel van het laatste avondmaal en een Archeiropoieta of niet door mensenhanden geschilderd icoon van Christus.
De Scala Santa wordt geflankeerd door twee beelden met Jezus en de boosdoeners uit het passieverhaal. Links uiteraard Pontius Pilatus zelf, rechts Judas die Christus met een kus verraadt.

Geen opmerkingen: