zondag 28 februari 2010

Stormachtig bezoek aan een enorme mijn

Trouwe volgers van Kacokijk weten dat Kaco een bijzondere belangstelling heeft voor Garzweiler, de enorme bruinkoolmijn van de Duitse energiegigant RWE (zie eerdere bezoeken hier en hier). Tijdens een stormachtige dag in Duitsland ontdekte Kaco een nog grotere openluchtmijn van de RWE: tagebau Hambach. Op slechts 25 kilometer van de Nederlandse grens worden hier hele landschappen afgegraven om het Ruhrgebied en omliggende streken van stroom te voorzien. Hieronder een kort filmpje en een paar foto's om een indruk te geven van dit enorme mijnbouwcomplex.

Verrassend was wel dat we aan de rand van deze 350 meter diepe krater de eerste bloeiende bloemen van de nieuwe lente vonden. Een stil protest tegen al deze verwoesting?
Tagebau Hambach is zo enorm, dat het een
eigen elektrische spoorlijn heeft om de dagelijkse productie van ruim 100.000 ton bruinkool af te voeren. Hier een foto van de kolenoverslag.
Het hele overslagcomplex is omgeven door apparaten die vernevelde waterdamp uitbraken. Ze moeten voorkomen dat wolken kolengruis in de omliggende dorpen terechtkomen.
Ondanks alle milieu-vriendelijke promotie van de RWE is iedereen die de sneeuwresten onder deze vernevelaars ziet meteen genezen van het idee dat bruinkoolwinning milieuvriendelijk kan zijn: alle zwarte prut is inderdaad kolengruis.

3 opmerkingen:

Lin zei

En met die wolkenlucht erboven... heel onheilspellend ziet dat er uit!

harm job zei

We gaan er bij Chez Antoinette alles over horen, maar volgende keer willen we mee!

jursher

Majaorca100 zei

mooi gefilmd...wel zonde van al die natuur als je dat ziet!