dinsdag 30 december 2008

Mooie nachtfoto's

Zondag gingen we met Krien en HJ op stap naar Duitsland. Eerst naar een mooi museum, daarna op industriële ontdekkingsreis. We bezochten eerst Garzweiler, de grootste openluchtmijn ter wereld, waar we vorig jaar ook waren. Daarna gingen we naar ThyssenKrupp in Duisburg. De grootste ontdekking van deze excursie was echter een tip van Harmjob. Hij deed voor hoe we echt mooie nachtfoto's kunnen maken met ons digitale cameraatje. Het resultaat is een paar foto's van grote en unheimische schoonheid.
Foto van de mijn Garzweiler met op de voorgrond de grootste rijdende graafmachine ter wereld, de Bagger 288.
Een overzichtfoto van de Garzweiler-mijn. Elke groep lichtjes is zo'n immense graafmachine.
Ontroerende herinnering aan het leed dat de bruinkoolmijn veroorzaakt. Een kaarsje bij het dichtgemetselde kapelletje van het vrijwel verwoeste dorpje Holz, één van de vele dorpen die voor de bruinkoolwinning moet wijken.
Een goedgelukte nachtfoto van de staalfabriek van ThyssenKrupp bij Duisburg (klik op foto voor vergroting).
En nog een met een overzicht van de staalfabriek.
Een blik in de Matenatunnel die onder de staalfabriek doorloopt. Op het gebied van sociale veiligheid is hier alles fout wat er fout kan zijn: het is leeg, onoverzichtelijk, stinkend, lawaaiierig en verkeerd verlicht. Misschien wel daarom heeft het een fascinerende schoonheid.

Voor een verslag van onze expeditie, en zelfs een filmpje, kijk op de website van HarmJob. Of kijk op de website van het Indrustriegenootschap-in-oprichting voor meer mooie foto's. En hou deze website in de gaten, voor meer foto's en tips voor industriële trips.

1 opmerking:

harm job zei

nog een tip van harm job.... volgende keer nemen we gewoon een statief mee! alhoewel ik de gedwongen standpunten wel heel erg mooi vind!

unestiss