donderdag 25 februari 2010

Kaco in het Europees parlement

Kaco had woensdag een bijzonder uitje: een dagje heen en weer naar het Europees Parlement in Brussel. We waren daar op uitnodiging van de Groen Links afvaardiging in Europa. Door europarlementariƫr Marije Cornelissen was een discussiedag georganiseerd over vrouwenemancipatie en gelijke behandeling. Het was in meerdere opzichten een boeiende dag: het is erg leuk om het politieke circus van het Europese parlement eens van dichtbij te zien. Maar het was minstens zo boeiend om mee te maken hoe discussies over emancipatie op dit niveau vorm krijgen.
Kaco kwam in een discussiebijeenkomst terecht die gevoerd werd door een mix van gestaalde kaders en erg theoretisch ingestelde genderwetenschapsters. Een boeiende club om kennis mee te maken; vooral de Wijze Oude Wijven uit Amsterdam maakten indruk.
Maar oh, wat waren al die brave blanke middenklasse vrouwen het met elkaar eens over de onderdrukte vrouw. Pas toen Ka de knuppel in het hoenderhok gooide door te stellen dat veel van de genoemde problemen ook voor mannen golden, barstte de discussie los. Conclusie van ons: inzet voor vrouwenbelangen is goed, maar besef wel dat problemen altijd samenhangen met de sociale of economische situatie. En die gelden nooit alleen voor vrouwen.
Na diverse voordrachten en een bezoek aan de publieke tribune van het Europarlement was het weer voorbij. Aan het eind van de dag gingen we naar huis met een tas vol folders (beschikbaar in 23 verschillende talen), een hoofd vol indrukken en een mond vol discussie over de Europese politiek en vrouwenrechten. Het was de 7,5 uur reistijd meer dan waard. Hieronder een fotoimpressie van de dag:



1 opmerking:

broer Pim zei

de WOUW? Wat grappig, die vergaderen wel eens in ons wijkcentrum....
In Amsterdam dit weekend WOMEN Inc, groot femifestijn voor vooral veel suksesvolle vrouwen maar ook wel politieke en maatschappelijke disciussies.
Ze hebben de hele Westergasfeabriek afgehuurd....
Maar hoe kwamen jullie dan daar in Brussel terecht?