vrijdag 18 april 2008

Lichtend voorbeeld

Misschien heb je 'm al eens gezien, dit beeld van de aarde bij nacht. In een combinatie van honderden satellietfoto's geeft het de weerschijning neer, die een groot deel van de wereld op een onbewolkte nacht zou hebben. Naar deze afbeelding kan ik uren turen. Het toont zo veel: het feit dat de Spaanse en Zuid-Franse stranden eigenlijk één grote boulevard zijn, het dichtbevolkte Nijldal in Egypte en de witte driehoek in NW-Europa die toont dat Nederland, België en het Ruhrgebied samen één grote stedelijke aglomeratie zijn. Het is een beeld dat eerlijker is dan het politiek gewenste beeld dat je in een atlas vindt. Helemaal eerlijk is wat deze afbeelding níet toont: de arme meerderheid heeft 's avonds geen licht. Kijk maar eens in Afrika. En bedenk eens wat voor een kerstboom India (met 1,1 miljard inwoners) in het donker zou zijn als het net zo rijk was als de USA (300 miljoen inwoners).

3 opmerkingen:

harm job zei

ach joh, die mensen in het donker zijn gewoon heel vroeg naar bed gegaan en hebben het licht al uit gedaan!

Anoniem zei

fascinerend he? Deze ken ik nog niet maar ik snap je helemaal... overigens wil ik voorstellen om Interesse in de vereniginsgnaam te veranderen in Fascinatie.. is daar over te praten?

kacokijk zei

@krien. Wat ook fascinerend is, zijn alle natuurverschijnselen op de kaart. De omvang van de woestijnen in Noord-Afrika en Azië, de enorme uitstoot van modder door de Amazone en de Kongo rivieren, of de warme en koude golfstromen. Als je op de afbeelding klikt krijg je de kaart groot.