vrijdag 25 april 2008

Bijzondere bomen

Bomen zijn wonderlijke wezens. Je ziet ze niet groeien, je ziet ze niet bewegen. Zeker als ze klein zijn laten ze zich gewillig buigen en in vormen duwen. Maar uiteindelijk proberen ze toch hun eigen zin te krijgen. Met kracht die in staat is om rotsen te breken.
Mensen hebben al vroeg behoefte gekregen om zelf de vorm van hun bomen te bepalen met heggescharen en beplantingsschema's. Een bijzondere variatie op dat thema zijn de boomsculpturen die je op de Hoge Veluwe bij het Kröller-Müller museum kunt zien.

Maar aparter en veel fascinerender is het als een boom toevallig verandert door menselijk ingrijpen. Een paar jaar geleden kwamen we in een oorlogsmuseum bij Verdun deze bijzondere voorbeelden tegen. De eerste is een geweer die in de Eerste Wereldoorlog door een soldaat in een zwaar beschadigde boomstam werd gestoken. De boom overleefde de oorlog en in de loop der tijd werd het geweer een onderdeel van de boom.
Dit voorbeeld vind ik zelf veel luguberder. Door één van de kogelgaten in een zwaar beschadige helm groeide na de oorlog een jong twijgje. De boom sleepte de helm mee in zijn groei, totdat dit oorlogsrelikwie op ooghoogte hing rond de stam van de volwassen boom.
Wat ik dan wel weer sneu vind is dat beide bomen het ondanks deze handicaps toch overleefd hebben, om dan vervolgens gekapt te worden vanwege hun curiositeitswaarde.

Meer bijzondere combinaties van bomen en menselijk vernuft vind je op deze pagina.


1 opmerking:

harm job zei

en wanneer gaan we kijken?