zondag 6 september 2009

Anatomisch museum Bleulandinum

Nadat we met HJ en Krien het eiland De Bol hadden ontdekt, bezochten we 's middags het anatomisch museum Bleulandinum in Utrecht. Anatomische musea zijn wonderlijke plaatsen. Elke universiteit met een medische opleiding heeft een anatomische collectie, die meestal openbaar toegankelijk is. Maar de mensen die deze collecties beheren lijken het onkies te vinden als er ook werkelijk bezoekers komen. Deze musea worden daarom nooit gepromoot en vaak kun je er alleen terecht op afspraak. Dat geldt ook voor museum Bleulandinum, dat verborgen zit in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.


De reden dat Kaco een keer naar dit museum wilde, was dat daar nog enkele preparaten te zien zijn van de grote 17e eeuwse anatoom Frederik Ruysch, de man die het prepareren van (delen van) mensen en dieren tot een kunst verhief. Vooral zijn anatomische diorama's waren beroemd. Deze diorama's bestaan niet meer, maar enkele 300 jaar oude preparaten zijn nog steeds te zien in Bleulandinum, zoals het kinderhoofd met Turkse muts.


Hoewel het museum maar twee zaaltjes groot is, hebben we anderhalf uur vol interesse, verwondering en soms afschuw gekeken naar deze bijzondere collectie met rijen schedels, wasmodellen en preparaten van alle mogelijke lichaamsdelen.

Het zijn vooral de preparaten van losgesneden (en herkenbare) lichaamsdelen en de lichamen van foetussen op sterk water die erg op ons gevoel inwerkten. Na anderhalf uur was het dan ook genoeg en waren we hard toe aan shoppen en een smakelijk biertje om weer even tot rust te komen.



1 opmerking:

harm job zei

Nou dat biertje smaakte wel heel erg goed, als een glas sterk water ;-)...
Verders was het natuurlijk heeewl errug leuk!

bressi