maandag 21 juni 2010

Geen afvalbakken in Oeganda? (1)

Vandaag een speciale verrassing voor liefhebbers van de afvalbakkenontdekkingstocht. Na eerder onder meer aandacht te hebben besteed aan afvalbakken in Praag, Parijs, Bordeaux en Egypte, aan virtuele afvalbakken en aan beesten in de bak hebben we vandaag een gastblog van Renate-op-reis over afvalbakken in Oeganda. Renate werkt acht maanden in Oeganda bij een project om gehandicapten zelfstandiger te maken (en ze kunnen daar nog sponsering voor gebruiken!). Tot februari was ze Co's vaste compaan in het afvalbakkenwezen. En waar je mee omgaat...

Wat betreft de afvalbakken: die hebben ze hier in Uganda inderdaad niet! Ook niet in de hoofdstad Kampala. Wel staan in restaurantjes enzo vaak wel emmertjes die worden gebruikt als afvalbak. Maar toch is het ‘je afval van je afgooien’ niet helemaal ongeorganiseerd. Ik heb een paar fotootjes bijgevoegd. De grote straat is Mainstreet. Zoals je ziet best wel netjes.
Je hebt hier buiten het centrum speciale hoeken waar iedereen zijn afval heenbrengt. Deze foto met het bordje Lubogo road, da's bij mij op de hoek.
Dat afval wordt dan een keer in de zoveel tijd in de fik gestoken. En in het centrum wordt al het afval in kleine zijsteegjes van Mainstreet gegooid en gaten of onderbrekingen in de weg (en dat zijn er nogal wat) worden hier als afvalbak gebruikt.
Wel grappig dus, dat mensen toch ook zonder afvalbakken hun troep allemaal op dezelfde plek van de weg gooien en het daarom heen redelijk (voor Afrikaanse begrippen) schoon is.
Ik werd trouwens wel een beetje gek aangekeken toen ik hier foto’s stond te maken van afval. Dat is hier dus niet zoveel anders dan thuis! Haha.

Renate heeft beloofd om door te gaan met haar afvalbakkenontdekkingstocht in Oeganda. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: