maandag 28 juli 2008

Kaco bekijkt Prora

De reden om dit jaar naar Rügen te gaan was een bezoekje aan Prora, een nooit afgebouwd hotelcomplex uit de jaren 30. Zoals de foto laat zien was dit complex groot. Maar als je bedenkt dat dit slechts één van acht slaapgebouwen van het hotel is, dan besef je dat het ENORM moet zijn. En dat is het ook: 4,5 kilometer lang en 6 verdiepingen hoog, met 10.000 tweepersoonskamers, 18 enorme eet- en recreatiecomplexen, twee golfslagbaden van elk 4 hectare groot en een feestzaal waar alle 20.000 bezoekers in konden. Het is zelfs zó groot dat een maquette van het geplande complex in schaal 1:250 nog altijd 18 meter lang is:
Prora werd tussen 1936 en 1939 gebouwd door de Nationaal-Socialistische organisatie Kraft durch Freude. Deze organisatie moest de Duitse arbeiders verleiden tot het nazisme door ze onder meer vakantiereizen aan te bieden. Voor dit doel werd het hotel Prora gebouwd. Voor 4 Mark per (piepkleine) tweepersoonskamer per nacht (omgerekend nu 48 euro) zouden de arbeiders 'vakantie' krijgen op nazistische wijze: van 6.00 uur tot 22.00 uur werd precies voor ze uitgekiend welke vrijetijdsactiviteiten ze verplicht moesten volgen.
Door het uitbreken van de oorlog werd het hotelcomplex nooit afgebouwd. Het deel dat in ruwbouw klaar was, werd na de oorlog hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Het werd in gebruik genomen door het Oost-Duitse leger als de grootste kazerne van de wereld.
Bizar is vooral de geschiedenis van Prora sinds de val van de Muur. In de chaotische dagen na de 'Wende' werd het complex door dagjesmensen overspoeld en geplunderd. Sindsdien zijn er tientallen plannen geweest om het vervallen complex opnieuw te gebruiken. Op dit moment biedt Prora onderdak aan onder meer een discotheek, eetgelegenheden, bedrijven en een groot aantal musea, waaronder een documentatiecentrum over het complex. Maar samen vullen ze nog niet eens één van de acht slaapgebouwen. Dus een zinvolle herbestemming heeft het complex daarmee nog steeds niet. En waarschijnlijk krijgt dat het ook nooit, want eigenlijk is Prora voor elke toepassing te groot.

1 opmerking:

harm job zei

helemaal jaloers ja! ik heb er wel een idee voor, een overdekte wielervriendelijke omgeving. kilometers overdekt en windvrij fietsen! joepie!