zaterdag 31 mei 2008

vakantiekriebels 2

Vanmorgen vloog ie nog....

De smalbladige weegbree...


Net als deze
twee is het ons gelukt om een mooi vakantieplekkie te vinden. Ik ben helemaal happy. Het plekkie heeft alles, natuur, geschiedenis, exploring, frisse lucht, zee, vakantiegevoel en volgens mij heel veel fotomogelijkheden. Daarom 3 foto's die dat gevoel al een beetje verraden.


vrijdag 30 mei 2008

vakantiekriebels


Lekker een dagje oetelen... en alvast bedenken wat we met de vakantie gaan doen. Via Google Earth kijken waar de huisjes liggen en naar de foto's die op locatie zijn gemaakt. Om al vast wat vakantiegevoel te delen, hier een mooie foto van ons uitstapje naar Rottumeroog. Als je op het plaatje drukt krijg je een vergroting. Dan voel en ruik je het zand en de wind bijna...

zondag 25 mei 2008

Songfestival naar Rusland

En toen was het songfestival weer voorbij....
Dima Bilan won voor Rusland. Hij werd begeleid door ijsdanser Evgeni Plushenko, volgens Ka de lekkerste ijsdanser van de wereld.

Geen Kroatië dus als winnaar. Ook geen zege voor een andere goede: Turkije. Dat land stuurde dit jaar de rockband Mor ve Ötesi met een heel lekker nummer. De moeite waard om te downloaden of te bekijken:

zaterdag 24 mei 2008

Afvalbakkenontdekkingstocht (3)

We hebben er weer één. Alle winkelstraten in de Koekstad binnenstad zijn voorzien van dit elegante model. Volgens ervaringsdeskundigen is deze overigens een crime om te legen door zijn lange smalle vorm.

Tot nu toe hebben we zes van de dertig afvalbakken ontdekt in Deventer. Heb je zelf een bijzondere afvalbak gezien in Koekstad? Of staan er bij jou in de buurt afvalbakken die ook eens in het zonnetje moeten worden gezet? Stuur ze in!

vrijdag 23 mei 2008

Voorpret

Zaterdagavond om 21.00 uur is de finale van het Eurovisie Songfestival op de buis. Voor de betere voorpret is hier alvast muziek van alle deelnemers van dit jaar te beluisteren en te downloaden op mp3 en avi:
http://www.eurovision-dvd.com/2008.html

En wil je helemaal goed voorbereid zijn, download dan hier de puntenlijst voor de finale.

Songfestival rehabiliteert zichzelf

In de tweede halve finale heeft het Eurovisie Songfestival zichzelf weer op de kaart gezet! Natuurlijk waren er ook nu slechte kandidaten (Litouwen, Tsjechië), maar het aantal goede optredens was veel hoger. Topper was wel Kroatië: gemoderniseerde zigeunermuziek en een 75-jarige rapper die zichzelf met een vette knipoog 75 Cents genoemd had. Ze kregen een welverdiende finaleplaats. Terecht, want is zigeunermuziek niet zowat de oudste, Europabrede muziekstroming?

woensdag 21 mei 2008

Songfestival 2: het blijft sneu

Veruit de beste deelnemer aan de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival was de Ierse inzending Dustin the Turkey met Irelande, douze pointe. Maar helaas, de kalkoen redde het niet. Net als de meeste, helemaal foute, zwaar over de top zijnde, zichzelf niet serieus nemende deelnemers. Dat wordt weer een finale vol Eurohouse en Oost-Europa kitsch...

maandag 19 mei 2008

Wie houdt er niet van het Songfestival?!




Miech en Juul in ieder geval wel....

Zit je ook al uit te kijken naar een week vol halve en hele finales? Wervelende shows en goede muziek? Download dan hier de puntenlijsten voor beide halve finales. En laat de pret beginnen!

Puntenlijst 1e halve finale Songfestival 2008

Puntenlijst 2e halve finale Songfestival 2008

zaterdag 17 mei 2008

Pestweer...

Zo slecht weer dat zelfs dit slakje binnen wil zitten... Herkenbaar! Het weer weerspiegelt goed mijn gevoel, dat is dan wel weer grappig ;-)
Op internet zagen we dit grotere Russische broertje. Gelukkig zit deze niet bij ons in de tuin, dat is echt griezelen voor onze Griezel.

Henri Rivière

Een ontdekking. Dat was het boek La Bretagne de Henri Riviere dat Ka in Frankrijk vond. Rivière was een Franse kunstenaar, die werkte in Japanse stijl. Hij liet zich inspireren door prentenmakers als Hokusai. Vooral in de serie 36 vues de la Tour Eiffel, een rechtstreekse verwijzing naar Hokusais 36 gezichten op de berg Fuji (Uit deze serie komt de Golf, hét icoon van Japanse kunst). Zijn stijl is nog steeds heel herkenbaar, vooral doordat hij de inspiratie werd voor een hele reeks latere kunstenaars. Dat is duidelijk te zien bij Kuifje en bijvoorbeeld Jo Spier.





donderdag 15 mei 2008

Afvalbakkenontdekkingstocht NEWSFLASH


We zijn er uit! De ietwat verfromfaaide afvalbak die Deventer opsiert is inderdaad een designklassieker! De afvalbak K1 (hieronder in iets betere toestand) is niemand minder dan de afvalbak 'Capitole', in 1979 ontworpen door Bas Pruyser, die er zelfs de prestigieuze Kho Liang Ie prijs 1981 mee won. Deze degelijke plaatstalen bak met een inhoud van 50 liter, een gewicht van 21,5 kg en een roterend driekant klikslot wordt nog steeds gefabriceerd door de trotse metaalbewerkers van de Koninklijke Bammens b.v. te Maarssen. Zelfs de kunstwereld schaart zich achter dit ontwerp.

En wat kost dat nou, zo'n Capitole? Een uitgebreide prijsopgave vind je hier. Maar let wel, die geldt alleen voor grootverbruikers. Ben je zelf geen gemeente? Geen nood de Capitole is óók te koop bij Overtoom.

Afvalbakkenontdekkingstocht (2)


Is een bak die bedoeld is voor slechts één soort afval ook een echte openbare afvalbak? Met die vraag worstelde het duo Kaco bij het zien van bovenstaande bak. Deze speciale poepbak is geplaatst in een tijd dat de gemeente Koekstad het hondenpoepprobleem meende te moeten aanpakken met speciale bakken langs de poeproutes. Een spoor dat inmiddels weer verlaten is. Maar nog steeds zichtbaar is dankzij de 125 poepbakken die de groenere paden en parken in de stad sieren. Uw speurdersduo doopt deze vijfde bak de KH(ondepoep).
Wat voor afbeelding er op de poepbak staat? Helaas, wij moeten u het antwoord schuldig blijven. Het schijnt grappig bedoeld te zijn en heeft vast iets met poepende honden te maken. Maar het kan ook een honkballend lieveheersbeestje op een boomstronk zijn.

woensdag 14 mei 2008

Afvalbakkenontdekkingstocht (1)

Enige tijd geleden kwam de goede gemeente Koekstad tot de schokkende ontdekking dat het de stad ontbrak aan een afvalbakkenspreidingsplan! (voor de scrabbelaars: woordwaarde 51 punten). Alle openbare afvalbakken waren in het verleden lukraak geplaatst bij uitbreidingen, straataanpassingen en andere ongeregelde wijzigingen. Erger nog: de gemeente heeft van sommige bakken zelfs geen beeld waar ze precies staan. Daardoor is het voortvarend inspelen op veranderende afvalroutes, het wijzigende wegwerpgedrag van de consument en noodzakelijke legingsfrequentiewijzigingen vrijwel onmogelijk geworden.

Geen wonder dat de gemeente direct besloot tot krachtig handelen. Voorwaarts, tegen de verrommeling van het afvalbakkenregime, met de bijbel van alle afvalbakkenplaatsers in de hand, het epistel Afvalbakken in de openbare ruimte, leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud. Vóór de volgende gemeenteraadsverkiezingen moet dit probleem tot het verleden behoren.

Maar zover zijn we nog niet. Want de Kacootjes ontdekten tot hun schrik dat er nog een tweede, nijpender probleem samenhangt met het voorafgaande. Want niet alleen weet de gemeente niet altijd wáár de afvalbakken staan, ze weet ook vaak niet wélke bakken er staan. In decennia van verommeling lijkt er maar wat aangeplaatst te zijn in onze mooie stad. Volgens een deskundige moeten er in Koekstad zeker 20 tot 30 verschillende typen afvalbakken in omloop zijn!
Nou zijn de Kacootjes niet te beroerd om onze nijvere stadsbestuurders een handje te helpen. Als brave burgers nemen we onze verantwoordelijkheid om al die typen afvalbakken in kaart te brengen! Met de camera in de aanslag en de speurneuzen opgezet zijn we gestart met onze eerste afvalbakkenontdekkingstocht. Deze keer een verslag uit het stationsgebied.

Waarschijnlijk de moeder aller afvalbakken in Koekstad is dit groene exemplaar. Je vindt het overal bij het centrum en in de wijken rondom. Een bescheiden groene kleur, een degelijke metalen beugel als onderstel en een instructieve afbeelding op de voorkant om het gebruik uit te leggen. Deze bak heeft alles om een Koekstadse designclassic genoemd te worden. Zijn ietwat gehavende uiterlijk laat zien dat deze afvalbak al jarenlang bescheiden, doeltreffend en vrijwel onverwoestbaar zijn werk doet. Dit basismodel noemen we de Koekstad 1 (K1).


De oervorm van de Koekstadse afvalbakken vinden we terug in dit model, dat speciaal ontworpen lijkt voor de meer 'versteende' stationsomgeving. In flitsend metallic hangt model K2 aan diverse lantaarnpalen.
Als variant op model K2 kunnen we ook memoreren aan deze bakken, vrijwel hetzelfde maar in een andere tint uitgevoerd. Deze veelgebruikte bak (type K2a) hangt vlak naast de stationsingang.

Luxieuzer dan de voorgaande afvalbakken is dit exemplaar. Onmiskenbaar een telg uit dezelfde afvalbakkenfamilie, is het uitgevoerd met een hardplastic coating en zelfs in het bezit van een koket klepje. Exemplaren van model K3 zijn te vinden aan beide kanten van de stationsbrug.

En dat zijn er al vier... Binnenkort meer nieuws van onze afvalbakkenontdekkingstocht!

dinsdag 13 mei 2008

Pinksterweekend

Het was een druk en actief Pinksterweekend, afgelopen weekeinde. Het begon al goed op zaterdag, toen Deventers favoriete familie haar jaarlijkse bloemetjesdag hield. Ondanks de hitte was het een gezellige drukte. Bovendien leverde de dag meer dan zestig nieuwe leden op. Een prima resultaat!


Voor de Kacootjes was het een heimelijk genoegen dat de bloemetjesdag samen georganiseerd werd met de open dag van de Vianneykerk. Dat betekent alle ruimte om eens rustig rond te kijken in één van de mooiste kerken van Koekstad: een bakstenen jaren dertig kerk, die zo gebouwd is dat er geen zuilen in staan die het uitzicht van de gelovigen op het altaar kunnen belemmeren. De kerk is gewijd aan Johannes Maria Vianney, een heilige die we eerder in Frankrijk hebben leren kennen.


Na een aangename moederdag met gezellig veel familie, gingen we tweede pinksterdag toeren door Friesland. Met uiteraard een tussenstop op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Want het was dit jaar voor het eerst in 68 jaar dat Pinksteren weer rond 10 mei viel. Net als in 1940 was het ook nu een stralende dag. Alleen was het historische belang van dit weekeinde volledig over het hoofd gezien door de medewerkers van het Kazemattenmuseum, met als gevolg dat alle vestingwerken afgesloten waren. En dat is jammer, want de eerste gelegenheid om zich te revancheren is pas in het jaar 2160. Gelukkig was er verder nog genoeg te zien rond de Afsluitdijk: schepen, sluizen, bloemen, boerenzwaluwen en heeel veel vliegen.


Iets verderop in Friesland kwamen we deze fraaie windmotor tegen. De windmotor is een in Amerika ontwikkelde molen die veel minder personeel vereiste. Rond 1920 werden er vele honderden geplaatst in Nederland als poldermolen. Omdat de liefhebbers van 'echte' molens neerkeken op de metalen Amerikaan, zijn er maar weinig windmotoren overgebleven. Volgens de Molendatabase slechts 25 exemplaren, waarvan 20 in Friesland. Deze molen, de Greate Wierum uit 1921, moet wel één van de mooiste nog bestaande windmotoren zijn.


En tenslotte bezochten we de kerk in Wieuwerd, waar we de beroemde mummies konden bekijken. Deze Friese mummies zijn op natuurlijke wijze geconserveerd, waarschijnlijk als gevolg van de goede doorluchting van de grafkelder. En het werkt nog steeds, zo blijkt uit de gemummificeerde lijkjes van een spreeuw, een kip en een papagaai uit de 19e en 20e eeuw, die wat sneu aan de elektriciteitsdraden zijn opgehangen. Je kunt op de foto's klikken om ze te vergroten. Meer foto's van de mummies staan hier.

zaterdag 10 mei 2008

Olster Wildlife

In een Olster tuin is bijzondere flora en fauna van zeer nabij te bewonderen.

Zoals deze heerlijk geurende 'Kaapse Waterlelie' ook wel 'wateraar' genoemd.

En aan de vijverkant zit een Rana Esculenta die we 'Kermy' hebben gedoopt. Een van de huisdieren van dit Olster gezin.

Hoe idyllisch dit ook mag lijken, er zijn ook luguberder dingen te zien in deze tuin. Heel beschut hangen een aantal lijkjes, een verse en een aantal al gebleekt door de verzengende zon...

vrijdag 9 mei 2008

dinsdag 6 mei 2008

Co in Rome

Eindelijk was het zover... Ik op bezoek in de eeuwige stad, met een trip van de universiteit. Met natuurlijk heel veel oude gebouwen, lekkernijen en toeristische onzin.


En heel veel Co (althans op mijn foto's).
Met de klok mee vanaf linksboven: Co in Ostia, Co voor het graf van de legendarische Romeinse familie Scipio, Co op het Forum Boarum, Co (en Ruud) in een museum, Co in de Villa van Hadrianus en Co stilstaand op de plek waar Julius Caesar werd vermoord.


En had ik al gezegd dat Co ook in Rome was? Het liefst was ie daar gebleven als senator. Of als redenaar met een vermanend vingertje. In ieder geval: Rome was mooi! Ciao Bella, tot de volgende keer!


Voor meer foto's en op groot formaat Kijk in deze diashow.

denkend aan...

Voor onze Krien: bedankt voor de sleutelbos, het werkte prima!
Lekker rustige week gehad zo zonder HJ?

Voor HJ die de berg der bergen zelfs twee maal heeft bedwongen:
een echt Rooms fietsprentje.

blaastest


Vandaag viel er een spannende enveloppe in de bus! Uit Amsterdam van MMIM. Met een verlaat verjaarscadeautje. Helaas is het nog niet gelukt het balletje aan te haken... Maar we blijven oefenen, iemand nog tips?

Inga en Milo, bedankt voor de prachtige tekeningen!