zondag 23 januari 2011

De Zevensprong


Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven,
Heb je wel gehoord van de zevensprong?
Wie is er niet opgegroeid met De Zevensprong, het boek van Tonke Dragt en de gelijknamige televisieserie? De serie wordt herhaald en heeft een hele groep nieuwe fans gevonden. Eén van die fans is de oudste van MMIM. En omdat ze de Zevensprong wel eens in het echt wilde zien, zijn we voor haar verjaardag naar de Achterhoek gegaan, naar Ruurlo, waar de televisieserie in 1981 is opgenomen.
De Ruurlose VVV had het ons niet moeilijk gemaakt; de Zevensprong heeft een eigen fietsroute die langs de belangrijkste locaties van de serie loopt.
Zodat we met weinig moeite de beroemde zevensprong vonden (in werkelijkheid een vijfsprong, of met enige vrije interpretatie een zessprong), waarop zowaar de echte wegwijzer staat, met bordjes naar bekende plekken als 'Schijn en wezen', 'het Trappenhuis' en de 'Langelaan'.
Even later kwamen we langs dit huisje, dat in de serie gebruikt is als de Herberg van Jan Toereloer. Was het in de televisieserie al bouwvallig, tegenwoordig is het echt een ruïne.
Daarna kwamen we bij het Trappenhuis, het onderkomen van Graaf Griesenstein dat in werkelijkheid niet verscholen in het bos ligt, maar vlakbij het dorp langs een drukke weg. Ook aan huize Ruurlo (de echte naam van het Trappenhuis) is de tijd niet voorbijgegaan: het kasteel staat nu te huur...
... en het parkeerterrein roept de suggestie op dat iets van de landelijke gemoedelijkheid uit de televisieserie in de afgelopen dertig jaar verloren is gegaan in het mooie Ruurlo.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

shWat leuk dat de VVV er zoveel aan gedaan heeft. Jammer dat onze jongens (heren) al zo groot zijn. Wat hebben ze genoten van de tv serie. Ik trouwens ook. Gezellig samen kijken was het toen.
F&P&Floor

Lin zei

Oh dit had Joram helemaal geweldig gevonden! Hoe vaak hij niet gevraagd heeft om daar naartoe te gaan... Heb toen al eens op internet gekeken maar las overal dat er helemaal niets meer van terug te vinden was. Niet waar dus. Heb met terugwerkende kracht spijt dat we toen niet gewoon gegaan zijn.
Zucht.
(Overigens heb ik een aantal jaren geleden de dvd-box voor weinig aangeschaft. Zie dat hij nu nog maar 6 euro kost!)

DePim zei

was het niet zo in het verhaal dat er een 'geheime' zevende weg was bij de zevensprong? Vandaag maar 6 richtingwijzers?
Ik herinner me zoiets.

Lin zei

DePim, ja, je hebt helemaal gelijk!

advocaatje Pleitmevrij zei

heb de film voor de kinderen op mijn verlanglijstje staan ... *zucht*/ ... jeugdsentiment.

irthe