maandag 9 maart 2009

revolutionair nieuw idee?!?

Hoorn succesvol bij bestrijding recidive
Gepubliceerd: maandag 09 maart 2009 17:45 UTC Laatst gewijzigd: maandag 09 maart 2009


17:45 UTC Hoorn -Ex-gedetineerden in Hoorn belanden minder vaak opnieuw in de criminaliteit dan in de rest van het land. In twee jaar tijd recidiveerde in Hoorn 2 procent van de ex-criminelen, tegen 40 procent in de rest van het land.Het lage cijfer in Hoorn wordt toegeschreven aan een speciaal programma, waarbij ex-criminelen een coach krijgen en een woning. Ook worden ze geholpen bij het saneren van hun schulden en het zoeken naar een baan. Volgens de gemeente Hoorn wegen de kosten, 75.000 euro per jaar, ruim op tegen de nadelen van een crimineel die opnieuw in de fout gaat.De Hoornse methode is inmiddels overgenomen door Gouda en Den Helder. Amsterdam en enkele andere gemeenten zullen dat naar verwachting ook snel doen.

Spannend nieuw idee, toch? Was dit niet waar de reclassering ooit voor is opgericht? Wat is nu beter? zero tolerance? Lik op stuk? softybeleid? Begeleiding?

Kacokijk: Als je niets hebt, heb je ook niets te verliezen. Als je een toekomst voor je hebt, je hebt plannen, een huisje, werk, hulp, geen schulden. Dan denk je wel twee keer na voordat je weer in de fout gaat... Toch?!?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed project van Hoorn.
Alleen is het niet helemaal een nieuw idee, er bestaan al wel van dit soort projecten/woonvormen bij de maatschappelijke opvang. Alleen heeft de MO (maatsch. opvang) een beperkt aantal plaatsen en is dit niet alleen voor ex-gedetineerden/ex-verslaafden (veel draaideur klanten hebben ook verslavingsproblematiek), maar ook voor anderen die zijn vastgelopen in de maatschappij.
Heb er zelf gewerkt in 2002-2003.
Ben er toen wel achter gekomen dat het detentiesysteem (inclusief reclassering) niet werkt.
Stel je voor: je bent verslaafd, dakloos en zit voor de zoveelste keer vast. Je familie heeft je inmiddels de steek gelaten, je hebt geen huis en geen inkomen. Een uitkering kan je wel krijgen, maar alleen met de ontslag brief. Die ontslagbrief krijg je pas op de dag dat je uit detentie bent. Dan moet je nog naar de gemeente om je bijstand aan te vragen. Voordat je de hele bureaucratische molen door bent ben je 6 weken verder.
Wat doe je dan? 6 weken wachten is erg lang, dus ga je rechtstreeks van uit de gevangenis terug naar je "oude vrienden" en komt weer in het criminele circuit en vaak de verslaving terecht. Tot dat je weer in de gevangenis terechtkomt. Hier is toch wel sprake van een vicieuze cirkel.
Zelf roep ik al tijden dat er iets aan moet gebeuren, gezien mijn ervaringen in het werken met deze mensen. Ze kunnen wel naar de maatschappelijke opvang, maar dan moeten ze wanneer ze in detentie zitten maar net mazzel hebben dat ze worden aangemeld/aangenomen bij een maatschappelijke opvang/begeleid wonen project. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal plaatsen.
Ik vond het zelf erg lastig om met deze doelgroep te werken, want zelfs met de juiste begeleiding valt een groot deel van deze mensen toch terug in hun oude gedrag. Ik heb die baan dan ook niet langer dan 1,5 jaar vol gehouden. De reclassering, doet zijn best wel alleen om iemand 1x in de maand, soms 1 x in de 2 weken een uurtje te zien, zet geen zoden aan de dijk. Zeker als je een doorgewinterde ex-gedetineerde bent, die kunnen zich best een uurtje voorbeeldig gedragen.

Die 2% recidive, vind ik wel erg laag. Word er zelfs een beetje achterdochtig van. Harstikke mooi hoor, maar ik vraag me af of er nog ergens een addertje zit.
Ik ben zeker voor begeleiding (roep niet voor niets dat het anders moet), gelukkig loopt dit project goed en hoop ik dat er nog meer gemeentes zijn die ermee gaan starten. Dat neemt in ieder geval de druk weg bij de maatschappelijke opvang, zodat andere mensen daar een plek kunnen krijgen.

Leuk dat bericht Kaco, heb ik weer wat tijd van mijn nachtdienst kunnen vullen met mijn reactie.

Groet Juul

harm job zei

Eerst de Hoornse Taart, nu de Hoornse Methode? (zie ook dit boekje van de alleraardigste Telegrof-rechtbankman fred uit Torenstad)

probent