zondag 15 juli 2012

Ontdekking in de jungle

Iedereen die archeoloog wil worden droomt er van om op een dag een spectaculaire ontdekking te doen. Geen gemier met tandenborstels om een paar scherven bloot te leggen, maar hakkend door het oerwoud plotseling op de reusachtige resten van een oeroude beschaving stuiten. Dat soort dingen. 
Zo'n Indiana Jones ervaring had Co nadat hij na dagen tuinieren met professor M plotseling op een enorme Romeinse muur stuitte. Geen klein blokje half boven de grond, maar een meer dan manshoge muur met enorme, meer dan 2,5 meter lange tufa blokken.
Nadat we nog veel meer nare planten hadden weggesnoeid kwam bovenstaande muur in al zijn glorie te voorschijn. Waar hij van is weten we nog niet. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Eerste hypothesen zijn dat het mogelijk de omwalling is van een ceremoniële ruimte of zelfs een Romeins legerkamp.
Natuurlijk is zo'n grote muur in de buurt van de Eeuwige stad niet helemaal onbekend. Schrijvers uit de 17e eeuw hadden hem al genoemd. Maar in de afgelopen eeuw leek het alsof hij volledig verdwenen was. Volgens moderne schrijvers is er nauwelijks iets van over. Dat viel mee: meer dan 150 (!) meter zwaar verweerd, maar zeer solide muurwerk ligt er tussen de braamstruiken.
Een vondst die uiteraard vele deskundigen aantrok die dit fenomeen met eigen ogen wilden zien. En een vondst waar Co best een beetje trots op is. Inderdaad, instant archeologische bevrediging.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Coen,

Gefeliciteerd met je eigen Wall of Fame. Moeten we nog een paar kluspolen sturen voor een mooi stuclaagje op die verweerde muur? De tand des tijds heeft toegeslagen, begrijp ik.

Over tand des tijds gesproken, je nieuwe harde schijf is bijna klaar (zie hieronder). Speciaal voor archeologen! Wel de bonnetjes goed bewaren voor de garantie hè!

Veel plezier daar!

Hans



'Harde schijf' ontwikkeld die tien miljoen jaar meegaat

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben een harde schijf gemaakt die volgens hen in staat is om 10 miljoen jaar lang informatie te bewaren. Op de schijf moet informatie komen te staan over waar kernafval ondergronds opgeslagen is.
Foto: ANP

Dat schrijft Science.

ANDRA, het Franse agentschap voor het beheer van kernafval, heeft de duurzame schijf gemaakt van saffier en de data wordt gegraveerd met behulp van platina. Het gaat dan niet om bits, maar echte woorden.

De schijven zijn ondergedompeld in zuur om hun duurzaamheid te testen en veroudering te simuleren.

Archeologen

Het kostte ANDRA 25.000 euro om de harde schijf te maken. De schijf is bedoeld voor toekomstige archeologen zodat ze weten waar ze niet moeten graven in verband met kernafval dat onder de grond wordt opgeslagen.

De saffieren schijf is gemaakt van twee dunne schijven, elk ongeveer 20 centimeter breed. Aan een kant worden teksten of afbeeldingen in platina geëtst. Daarna worden de twee schijven moleculair samengesmolten. Een toekomstige archeoloog zou een microscoop nodig moeten hebben om de informatie te lezen.

Taal

De wetenschappers komen er alleen niet uit in welke taal ze de informatie moeten schrijven, omdat niemand weet welke taal er over honderdduizenden jaren gesproken wordt.

ANDRA is in 2010 een project begonnen om een oplossing voor dit probleem te vinden. Het bureau brengt specialisten uit verschillende gebieden bij elkaar om te kijken of zij een antwoord hebben op de vraag welke taal gebruikt moet worden. ANDRA hoopt in 2014 of 2015 een aantal mogelijkheden te hebben.