zaterdag 26 februari 2011

Reclamefeestje

Co is vrijdag samen met Wil naar de tentoonstelling Reclameklassiekers geweest in de Beurs van Berlage in de hoofdstad. Een feestje rond 100 jaar Nederlandse reclamehelden, waarbij uiteraard de wat oubollige, maar o zo Nederlandse Loekie de Leeuw niet mocht ontbreken.
Het is een mooi ingerichte tentoonstelling met heel veel advertenties en vooral veel reclamefilmpjes. Co beschouwt zichzelf niet als een actieve reclamekijker, maar het was opvallend (en enigszins verontrustend) hoeveel reclames hij kende.
Wat Wil het meest opvallende vond; het zijn juist de reclames die bij hun verschijnen irriteren, die jaren na dato een weemoedig gevoel oproepen. Zelfs de irritante oranjeprullaria voor voetbalfinales worden weer leuk als het evenement maar lang genoeg geleden is. Het is alsof zulke reclameuitingen de tijdsgeest het beste bevatten. Een interesant onderwerp voor Wil, die pas met een scriptie over geschiedenis in de reclame haar universitaire studie met zeer mooie cijfers voltooid heeft.
Ze heeft zich verdiept in de vraag op welke manier verleden in reclames wordt gebruikt, zodat vooral dit soort reclames voor haar elke keer weer een leuke puzzel opleveren.
Geschiedenis in reclame is leuk, maar Co is zelf meer geboeid door de zogeheten aanhakers, reclame die direct gekoppeld is aan een actuele gebeurtenis, zoals deze Unox-reclame op de dag dat Willem-Alexander en Maxima trouwden in 2002.
Ook reclame rond maatschappelijk thema's blijft boeiend, ook als die reclame al 35 jaar oud. Maar wie kent er niet de slogan Blij dat ik rij?, een kreet die zó sterk is dat hij sinds kort weer uit de kast is getrokken door de autolobby.
Met Co's familiegeschiedenis is het verder weinig verrassend dat ook de melkreclames hem bijzonder boeiden. Daarvan zijn er heel veel in Nederland verschenen, van de M-brigade, via Joris Driepinter tot Melk de Witte Motor, ze zijn allemaal te zien op de tentoonstelling reclameklassiekers.
Als afsluiter van de tentoonstelling was er een filmzaaltje waren commercials uit de langlopende reclameserie 'Even Apeldoorn bellen' werden getoond. En toegeven daar zitten echte juweeltjes bij..
De tentoonstelling reclameklassiekers is nog tot en met 6 maart te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

1 opmerking:

DePim:-) zei

dus je was bij mij in de stad?
Had het even gezegd!
DePim