maandag 29 september 2008

Co weet waar de klepel hangt (eindelijk!)

Eindelijk weet Co waar de klepel hangt: in het kerkje van Wilp. Zelf gezien, afgelopen zaterdag, tijdens een bijzondere ontdekkingstocht in één van de oudste kerkjes van Nederland. Dankzij een expositie van HJ's vader kon ik dit oude kerkje vlakbij Koekstad eindelijk eens van binnen zien. En wat een bezoek werd het: de koster werd helemaal vrolijk van zoveel interesse in zijn kerk en gaf ons een uitgebreide toer door de kerk, over de zoldering en zelfs tot bovenin de klokkentoren. En van zo'n kijkje achter de schermen wordt Co heel vrolijk.
De kerk van Wilp is overigens een bijzonder exemplaar. Gesticht rond 750 door St. Lebuïnus, werd de kerk na het jaar 1000 in steen herbouwd. In de 15e eeuw werd begonnen met een herbouw in gothische stijl, maar verder dan koor (het deel waar het altaar stond) is men door geldgebrek nooit gekomen. Dit geeft de kerk zijn bijzondere, 'dromedaris-achtige' uiterlijk. Dankzij dit fortuinlijke tekort aan middelen is het bijna 1000 jaar oude schip bewaard gebleven. Een unicum in Oost-Nederland. Het leuke aan het kerkje van Wilp is dat je aan het uiterlijk heel goed kunt zien hoe het gebouwd is en in de afgelopen 1000 jaar steeds opnieuw veranderd en hersteld is.
Meer foto's van dit uitje op de weblog van HarmJob.

1 opmerking:

harm job zei

prachtig om Co te zien glimmen tijdens de rondleiding. mijn ouders gwillen Co vanaf nu ook inschakelen bij hun uitstapjes ;-)