zondag 28 februari 2010

Stormachtig bezoek aan een enorme mijn

Trouwe volgers van Kacokijk weten dat Kaco een bijzondere belangstelling heeft voor Garzweiler, de enorme bruinkoolmijn van de Duitse energiegigant RWE (zie eerdere bezoeken hier en hier). Tijdens een stormachtige dag in Duitsland ontdekte Kaco een nog grotere openluchtmijn van de RWE: tagebau Hambach. Op slechts 25 kilometer van de Nederlandse grens worden hier hele landschappen afgegraven om het Ruhrgebied en omliggende streken van stroom te voorzien. Hieronder een kort filmpje en een paar foto's om een indruk te geven van dit enorme mijnbouwcomplex.

Verrassend was wel dat we aan de rand van deze 350 meter diepe krater de eerste bloeiende bloemen van de nieuwe lente vonden. Een stil protest tegen al deze verwoesting?
Tagebau Hambach is zo enorm, dat het een
eigen elektrische spoorlijn heeft om de dagelijkse productie van ruim 100.000 ton bruinkool af te voeren. Hier een foto van de kolenoverslag.
Het hele overslagcomplex is omgeven door apparaten die vernevelde waterdamp uitbraken. Ze moeten voorkomen dat wolken kolengruis in de omliggende dorpen terechtkomen.
Ondanks alle milieu-vriendelijke promotie van de RWE is iedereen die de sneeuwresten onder deze vernevelaars ziet meteen genezen van het idee dat bruinkoolwinning milieuvriendelijk kan zijn: alle zwarte prut is inderdaad kolengruis.

vrijdag 26 februari 2010

Zum kotzen?

Zou er iemand misselijk zijn geworden van de plaatselijke SP?

donderdag 25 februari 2010

Kaco in het Europees parlement

Kaco had woensdag een bijzonder uitje: een dagje heen en weer naar het Europees Parlement in Brussel. We waren daar op uitnodiging van de Groen Links afvaardiging in Europa. Door europarlementariër Marije Cornelissen was een discussiedag georganiseerd over vrouwenemancipatie en gelijke behandeling. Het was in meerdere opzichten een boeiende dag: het is erg leuk om het politieke circus van het Europese parlement eens van dichtbij te zien. Maar het was minstens zo boeiend om mee te maken hoe discussies over emancipatie op dit niveau vorm krijgen.
Kaco kwam in een discussiebijeenkomst terecht die gevoerd werd door een mix van gestaalde kaders en erg theoretisch ingestelde genderwetenschapsters. Een boeiende club om kennis mee te maken; vooral de Wijze Oude Wijven uit Amsterdam maakten indruk.
Maar oh, wat waren al die brave blanke middenklasse vrouwen het met elkaar eens over de onderdrukte vrouw. Pas toen Ka de knuppel in het hoenderhok gooide door te stellen dat veel van de genoemde problemen ook voor mannen golden, barstte de discussie los. Conclusie van ons: inzet voor vrouwenbelangen is goed, maar besef wel dat problemen altijd samenhangen met de sociale of economische situatie. En die gelden nooit alleen voor vrouwen.
Na diverse voordrachten en een bezoek aan de publieke tribune van het Europarlement was het weer voorbij. Aan het eind van de dag gingen we naar huis met een tas vol folders (beschikbaar in 23 verschillende talen), een hoofd vol indrukken en een mond vol discussie over de Europese politiek en vrouwenrechten. Het was de 7,5 uur reistijd meer dan waard. Hieronder een fotoimpressie van de dag:



zondag 21 februari 2010

Hemels

Geen Photoshop of andere computerbewerking, alleen wat bijlichten en een camera met een lange sluitertijd. Het resultaat is een foto van bijna hemelse schoonheid. Fotograaf Wally Palchoka maakte deze foto in de False Kiva grot in Utah. De combinatie van een Indiaanse ruïne, de maanverlichte bergen en de Melkweg op de achtergrond geeft een overweldigend gevoel van langvergeten beschavingen op verre planeten. Daar kan geen computeranimatie uit Avatar tegenop.

zaterdag 20 februari 2010

Het grotere geheel...

En om de huidige kabinetscrisis weer in perspectief te zetten dit filmpje over onze rol in het leven.

Met dank aan Broerse blog en hier de doorlink naar nog meer fantastische filmpjes.

Ben gevallen...

Afgelopen donderdag kwam Ka al enthousiast thuis. Op radio 1 werd het spoeddebat over Uruzgan gevoerd en het was echt heel spannend. Samen met hapjes op de bank lekker kijken naar Politiek 24. Zien hoe politici zich proberen te wurmen uit een lastige positie. En vannacht is het kabinet gevallen. Schuldvraag? Heeft CDA voor zijn beurt gepraat bij de NAVO en konden ze toen niet meer terug? Heeft PvdA besloten zijn poot nu eens stijf te houden nu er verkiezingen aankomen? Had Christenunie zijn eigen mening moeten aanhouden, of hebben ze er wijs aan gedaan een wormvomig aanhangsel van de CDA te worden? Gevolg is in ieder geval dat we waarschijnlijk nieuwe verkiezingen krijgen.
Maar alsjeblieft geen Balkenende V, vier kabinetten in 8 jaar is van een Italiaansheid die we liever niet willen verlengen ( Wilders I (ieeeeeeh) is trouwens ook geen leuk vooruitzicht).

vrijdag 19 februari 2010

gelukkig, hij kan altijd nog uit...


Klik op het plaatje en je krijgt een geweldige strijd te zien tussen maker en creatie. Met dank aan Gerrie.

woensdag 17 februari 2010

Carnavalesk

Het is aswoensdag, dus zelfs voor de meest verstokte carnavallers is het feestje voorbij. Kaco is van boven de Grote Rivieren en daarom per traditie geen liefhebber van dit feest. Op vastenavond kwam het Olsterstel echter langs met een carnavalssurprise in chocolade en daar zegt Kaco uiteraard geen nee tegen.Het is een smakelijke souvenir van één van de meest bijzondere carnavals van de lage landen, het carnaval van Binche in België, het enige carnaval in Europa dat op de Werelderfgoedlijst staat. Wereldvermaard is vooral de optocht van de zogeheten Gilles van Binche, waarbij bontgekleurde, bemaskerde en bepluimde Gilles op klompen door de straten lopen en sinaasappels gooien naar het publiek. Het heeft het tamelijk armoedige stadje de reputatie opgeleverd de carnavalshoofdstad van België te zijn, compleet met carnavalsmuseum en natuurlijk een Gilles-monument.
Heeft u nog nooit van Binche gehoord, maar komen de Gilles u toch ergens bekend van voor? Dan heeft u waarschijnlijk ooit het stripalbum
Kuifje en de Picaro's gelezen. De Belgische carnavalsgroep de Swingende Extravaganten zijn op het feest uit Binche gebaseerd.

donderdag 11 februari 2010

groetjes voor Fenneken